Tusindvis med tynd mave

Mellem 3000 og 4000 mennesker har i løbet af de seneste uger været ramt af en salmonella-forgifning. Myndighederne kan ikke finde ud af årsagen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Danmark er i øjeblikket ramt af det værste udbrud af salmonella de seneste 15 år. 3000-4000 personer har inden for de seneste uger været syge med diarré, feber og voldsomme mavesmerter - mange så alvorligt, at de er blevet indlagt på hospitalet, hvor de har fået antibiotika og er blevet behandlet for væskemangel.

- Vi skal tilbage til 1993 for at finde et så voldsomt udbrud. Det er meget stort for danske forhold, siger overlæge Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut

Rystet over manglende information

Enhedslistens Per Clausen er rystet over, at Folketingets fødevare- og sundhedsudvalg ikke er blevet informeret om det massive udbrud.

- På baggrund af de informationer vi har fået fra regeringen, måtte vi forvænte at salmonellaplanen skred planmæssigt frem.  Det viser sig nu, at situationen i stedet har udviklet sig katastrofalt, fødevareordfører Per Clausen til Ritzau. Han vil nu kræve en redegørelse af forløbet.

Statens Serum Institut, Fødevarestyrelsen og andre myndigheder arbejder lige nu på højtryk for at finde ud af, hvilken - eller hvilke - fødevarer der sender danskere i hobetal i sygesengen. Men indtil videre uden held.

- Vi mangler det afgørende spor. Vi har hypoteser, men intet konkret at hænge det op på endnu, siger Kåre Mølbak til Politiken.

Derfor kan han heller ikke sige, hvornår udbruddet stopper.

Muligvis er de inficerede fødevarer stadig i supermarkedet og i danskernes køleskabe. De første blev registreret syge i februar, men det var i maj, at tallene for alvor fik myndighederne til at spærre øjnene op. Siden har tallet af syge ligget på et stabilt, men usædvanligt højt niveau.

 


Nyhedsoverblik