Tropisk regn på vej

Regnbygerne bliver voldsommere end forudset med det varmere vejr.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Falder regnen lidt tungt denne sommer? Det bliver værre endnu. Det skriver metroXpress.

Vi er midt i august, og der er allerede faldet lige så meget regn, som der normalt falder i en hel august måned. Ja, i nogle dele af Danmark, særligt det nordlige Jylland, er der faldet meget mere. Og vi kan lige så godt vænne os til det. To nye undersøgelser viser, at fremtidens sommerregn bliver mere ekstrem end i dag og også mere ekstrem, end klimamodellerne hidtil har beregnet. Det skriver metroXpress.

I forvejen har eksperterne i mange år vidst, at regnen ville falde voldsommere, når det blev varmere. Det nye er, at det ser ud til at blive mere ekstremt end forudset.

- Det er forskellige målinger fra blandt andet tropiske oceaner, der tyder på, at vi har undervurderet, hvor voldsom regn, vi kan få, når det bliver varmere, siger klimaforsker Martin Stendel fra Danmarks Klimacenter, DMI, til metroXpress.

Skal man udtrykke det populært, vil sommerregnen hyppigere end i dag blive tropiske regnskyl, hvor selv korte byger kan give store vandmængder.

- Men det ser ikke ud til, at vi får flere regnvejrsdage. Bygerne bliver bare mere heftige, siger han til metroXpress.

Derimod ser vintrene ud til at få flere regnvejrsdage. De seneste somre har flere områder i Danmark haft problemer med oversvømmelser efter voldsomme regnbyger.

- Vi kan sige, at det formentlig er den vejrtype, der bliver mere almindelig fremover, selv om vi ikke kan tilskrive klimaændringerne en enkel voldsom regnbyge, tilføjer Martin Stendel.

De danske myndigheder er i gang med at tilpasse lovgivningen til de forventede klimaændringer, blandt andet skal kloakrør, afløb og tage være i stand til at klare meget større regnmængder end i dag. De nye undersøgelser, der kommer fra flere lande, understreger behovet for klimatilpasningerne.