Tre MF'er ude i Sjællands Storkreds

To radikale og en konservativ røg ud af Folketinget, mens to sjællandske DF-kommunalpolitikere nu også kan skrive MF på visitkortet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

For flere folketingsmedlemmer udviklede folketingsvalget i Sjællands Storkreds sig til en gyser. To radikale og et konservativt folketingsmedlem måtte i løbet af onsdagen sande, at de ikke havde personlige stemmer nok til at blive genvalgt til Folketinget.

Det Radikale Venstres tilbagegang ved valget betød, at tre folketingsmedlemmer kæmpede om ét mandat. Det var et tæt løb mellem de tre kandidater, men mandatet går til kulturordfører Simon Emil Ammitzbøll, mens klima- og miljøordfører Martin Lidegaard og landbrugsordfører Ole Glahn ryger ud af Folketinget. De har været medlemmer siden henholdsvis 2001 og 2005.

De Konservative får genvalgt gruppeformand Helge Adam Møller og kulturminister Brian Mikkelsen, men partiet mistede trods fremgang et mandat på Sjælland og vinker farvel til finans- og miljøordfører Christian Wedell-Neergaard.

SF's fremgang betyder, at arbejdsmarkedsordfører Ole Sohn får den populære tidligere Nakskov-borgmester Flemming Bonne Hansen og den tidligere SFU-formand Astrid Krag Kristensen, der kun er 23 år.

Hos Dansk Folkeparti virkede den støvsugereffekt, der var forudset efter valgkredsreformen, der har gjort Sjællands Storkreds til landets største. Partiformand Pia Kjærsgaard tiltrak stemmer fra hele storkredsen og står med et personligt stemmetal på 47.611 højt på valgets top ti liste. Hun medvirkede til, at et par kandidater med kun få personlige stemmer kommer i Folketinget.

Sjællands Storkreds sikrede genvalg til DF's erhvervsordfører Colette Brix og det 24-årige folketingsmedlem Mia Falkenberg. De nyvalgte er den 43-årige smed Henrik Brodersen, der sidder i byrådet i Ny Slagelse Kommune, og den 42-årige buntmager og hjemmehjælper Liselotte Blixt, der sidder i kommunalbestyrelsen i Greve. De kom i Folketinget med personlige stemmetal på henholdsvis 1195 og 959.

Også statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) var ude med støvsugeren og trak syv partifæller med, deriblandt to nyvalgte, den 30-årige cand.polit. Louise Schack Elholm og gårdejer Henrik Høegh, der indtil for nylig var viceformand i Dansk Landbrug, og den eneste landmand på Venstres liste.

Der var genvalg til retsordfører Birthe Rønn Hornbech, erhvervsordfører Jacob Jensen, idrætsordfører Troels Christensen, forsvarsordfører Karsten Nonbo og trafikudvalgets formand, Flemming Damgaard Larsen.

Socialdemokraterne fik et par nye ansigter i Folketinget fra Sjællands Storkreds. Det er den 51-årige tømrer Lennart Damsbo-Andersen, der er tidligere borgmester i Nysted Kommune og siden 2005 har siddet i byrådet i Guldborgsund Kommune, samt tidligere folketingsmedlem Ole Hækkerup, der sad i Folketinget fra 1998 til 2001. Derudover var der genvalg til Socialdemokraternes politiske ordfører, Henrik Sass Larsen, trafikordfører Magnus Heunicke, forbrugerordfører Mette Gjerskov, arbejdsmarkedsordfører Thomas Adelskov og skatteordfører John Dyrby Paulsen.

Ny Alliance fik valgt partistifter Gitte Seeberg i Sjællands Storkreds, og også ét af Enhedslistens fire mandater faldt her. Det betød genvalg til gruppeformand Line Barfod.

/ritzau/