Trætte af valmuer

Blomster ser så idylliske ud på bondemandens marker. Men en af de allersmukkeste giver bondemændene kvaler, da den stjæler udbyttet og man risikerer den bliver resistent.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I andre lande får man narko og birkes fra denne blomst. Men i Danmark er valmuerne ikke populære blandt bondemændene. 

- De er meget aggressive og stjæler næringen fra de andre planter, siger forvalter på Arnakke Gods Ole Hartz.

I år blomstrer rigtig mange marker med dem, og en af hovedforklaringerne er vejret.

- Den her vinter har som bekendt været meget mild, og det betyder at kornvalmuerne har stået og vokset gennem hele vinteren. Så de steder hvor man ikke får bekæmpet den, der har man fået nogle meget store kornvalmuer, siger seniorforsker ved Forskningscenter Flakkenbjerg under Århus Univsersitet. Solvejg Mathiassen

Men samtidigt findes der også flere marker med Vinterraps. Til den afgrøde findes der lige nu ikke nogen lovlige sprøjtemidler til at bekæmpe blomsten med. Og der er flere problemer. På marken ved Arnakke Gods i Svinninge fandt man for et par år siden en resistent art af valmuen.

- Pludselig reagerede den ikke på sprøjtemidlet mere. Så vi tog kontakt til en konsulent, som stillede os igennem til Forskningscenter Flakkenbjerg, siger forvalter Ole Hartz.

Det lykkedes at få styr på den resistente valmue, ved at sprøjte med nogen andre midler. Og det er vigtigt, at man som landmand ikke sprøjter med det samme sprøjtemiddel år efter år. I alt syv steder i Danmark er der fundet resistente valmuer.