¨

Tørke på Lolland-Falster

Foto: TV ØST

Uger uden regn har ført til decideret tørke på Lolland og Falster. Mens afgrøderne tørster, så nyder både professionelle og private det gode sommervejr.

Lolland og Falster er hårdt ramt af tørke. Sidste år faldt der dobbelt så meget regn i første halvdel af juni, end der er faldet i år. Derfor har jordbæravler Lars Skov Hansen skruet op for vandingsanlægget.

- Hvis vi bare kunne styre regnen, så var det ikke noget problem. Men når jordbærrene ikke får nok vand, så bliver de lidt ligesom en tør grydesvamp. Derfor bliver vi nødt til at vande, siger Lars Skov Hansen.

Ifølge DMI's tørkeindeks er Lolland og Falster nogle af de steder, der er hårdest ramt af manglende nedbør. Men faktisk er det en fordel for jordbærrene, at de ikke, ligesom sidste år,er druknet i store regnmængder.

- Hvis vi får en kraftig regnbyge midt i jordbærsæsonen, så mister vi alle de jordbær, vi skulle plukke i de næste to dage. Jordbærrene suger nemlig så meget vand til sig, at skindet sprækker, og de bliver helt snaskede på overfladen, siger Lars Skov Hansen.

Det er ikke kun jordbæravlere, som har taget kampen op mod tørketiden. I dag gik mange kolonihaveejere til kamp mod vejrguderne- bevæbnet med haveslanger.

- Alt det vand, der er faldet her i foråret, det er faldet i Jylland. Der skal de selvfølgelig også have vand, men vi kunne da også godt bruge lidt hernede efterhånden, siger Jes Walther fra Nykøbing Falster.

For selvom der bliver brugt ekstra vand på tørre afgrøder og blomster, så var dagen en kærkommen lejlighed til at nyde det gode sommervejr.

- Jeg synes jo, det er rart, når det er sommer og sol, så hvis jeg skulle vælge, så ville jeg vælge tørken, siger kolonihaveejer Grete Pedersen fra Nykøbing Falster.

 

Foto: TV ØST

Tørken i Sydøstdanmark breder sig

Regnen er ulige fordelt mellem landsdelene. I den sydøstlige del af landet er der ifølge DMI forhøjet eller endog høj risiko for tørke. Det ser ud til at brede sig de kommende dage.

Du kan læse mere om muligheden for tørke på DMI's hjemmeside

02:28 Luk video

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App