Tocifret millionbeløb til unge med epilepsi: - Det er yderst glædeligt

Der er glæde på epilepsihospitalet Filadelfia. Der er netop afsat 17 millioner kroner til at hjælpe unge med epilepsi til et bedre ungdomsliv.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Epilepsihospitalet Filadelfia i Dianalund har haft besøg i dag.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og Liselott Blixt (DF), formand for Sundheds- og Ældreudvalget, kiggede forbi med en god nyhed. En nyhed, som er så ny for administrerende direktør Jens-Otte Skovgaard Jeppesen, at han starter med at sige:

- Jeg har kun set nogle overskrifter og skal ind og nærstudere det.

Mens TV ØST taler med direktøren, læser han lidt med i pressemeddelelsen fra Sundheds- og Ældreministeriet og udbryder:

- Det er yderst glædeligt. Og vi er især glade for, at der er kommet fokus på epilepsi. Og det er ikke specifikt til os men til epilepsiindsatsen i dansk sundhedsvæsen.

quote Og vi er især glade for, at der er kommet fokus på epilepsi

Jens-Otte Skovgaard Jeppesen, administrerende direktør, Epilepsihospitalet Filadelfia

Teksten, han læser, fortæller, at der er afsat 32 millioner kroner fra sundhedspuljen på Finansloven til hele epilepsiområdet. Og at de 17 millioner er øremærket Filadelfia.

Svære ungdomsår med epilepsi

Ud af de penge er der afsat 12 millioner kroner til projekter, som gør det nemmere for unge med epilepsi at komme godt igennem de til tider svære teenageår.

Pengene er fordelt, så der er tre millioner kroner hvert år de næste fire år. År, som ifølge Jens-Otte Skovgaard Jeppesen, ikke bliver nemmere, hvis man lider af svær epilepsi

- Hvis man både har anfald og indimellem er kognitivt udfordret – hvordan skal man så klare sit uddannelsesforløb? Hvordan kan man det? spørger han og fortsætter:

- Med de udfordringer, svær epilepsi kan afstedkomme for unge i en tid, hvor man både skal uddanne sig og have sociale relationer bygget op, der oplever vi udfordringer i ungdomsårene. Og det er det, vi sammen med regionerne skal arbejde for at forbedre, siger Jens-Otte Skovgaard Jeppesen.

Bedre kendskab til epilepsi

Ud over penge til at gøre ungdomsårene lettere for unge med epilepsi, er der også penge til blandt andet at udbrede kendskabet til sygdommen. Det skal ske i et samarbejde mellem Filadelfia, Epilepsiforeningen, regioner, kommuner og fagmiljøer.

quote Vi skal også støtte de unge mere, når de overgår til voksenbehandlingen

Ellen Trane Nørby (V), sundhedsminister

Epilepsihospitalet Filadelfia har patienter fra hele landet. Det er de sværeste tilfælde, der er tilknyttet hospitalet. 55.000 danskere lider af epilepsi, og cirka en tredjedel af dem lider af sygdommen i så høj grad, at de er tilknyttet Epilepsihospitalet Filadelfia.

Til indsatsen siger Sundhedsministeren:

- Vi skal hjælpe mere og tidligere, så livet med epilepsi bliver mere tåleligt. Målet med initiativerne er blandt andet at løfte udredningen og behandlingen i hele landet. Så flere får et liv uden anfald og kan undgå de store problemer, der følger med et liv med epileptiske anfald. Vi skal også støtte de unge mere, når de overgår til voksenbehandlingen. Det har betydning for den enkeltes sygdomsudvikling, siger Ellen Trane Nørby (V).

Så mange lider af epilepsi