Tilsyn virkede ikke

I flere år førte Lolland Kommune tilsyn med plejefamilien fra Mern uden at opdage, at noget var galt. Nu efterlyser borgmesteren nye tilsynsregler.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Lollands Borgmester Stig Vestergaard efterlyser I dag nye regler for tilsyn med plejefamilier. Udmeldingen kommer I forbindelse med sagen, hvor en plejefamilie fra Mern er sigtet for vold, vandrøgtvold og frihedsberøvelse mod deres plejebørn.

Lolland Kommune havde I perioden fra 2002 til 2010 fem børn boende hos plejefamilien fra Mern. I løbet af de sidste to år var kommunen på I alt 15 tilsynsbesøg I hjemmet - men uden at opdage, at noget var galt.

Borgmester Stig Vestergaard mener, at det kunne være undgået, hvis kommunen måtte føre uanmeldt tilsyn:

- Når man anmelder, at kommunen kommer på besøg, så får familien mulighed for at komme børnene i pænt og rent tøj og måske instruere dem. Derfor tror jeg det kunne være behjælpeligt, hvis man kunne få lov til at komme på uanmeldte besøg en gang imellem, siger han.

Det er en dårlig undskyldning, mener en ekspert I socialt arbejde.

- Det handler om, at man skal have tilstrækkelig med kvalifikationer og ekspertise i, hvad man skal snakke med en plejefamilie om for at finde ud af, hvad der foregår. Og det hjælper uanmeldt tilsyn ikke på, siger Karin Kildedal, der er lektor og forsker i socialt arbejde ved Aalborg Universitet.

Socialminister Benedikte Kiær afviste I går muligheden for uanmeldte tilsyn, men I en pressemeddelse skriver hun I dag:

"Jeg holder alle muligheder åbne. Lige fra at se på indholdet i tilsynet, hvem der skal udføre tilsynet og til hvorvidt der skal indføres økonomiske sanktioner over for kommunerne i form af bøde eller erstatning, hvis de ikke fører et tilstrækkeligt tilsyn."


Nyhedsoverblik