Til kamp mod kulstof

Et forskningsprojekt har i 15 år kørt i Suserup Skov ved Sorø. Fredag blev der sat punktum med en bogudgivelse og en snak om vigtigheden af uberørt natur.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I dag sluttede et forskningsprojekt, der har kørt siden 1992 i Suserup skov ved Sorø.

Ophavsmanden til projektet er Jens Emholm, som i dag er lektor ved Skov & Landskab ved Københavns Universitet. Det var ham, der i 1992 tilfældigt stødte ind i to ligesindede naturelskere, en dag hvor han gik og kiggede i skovbunden. Det udmøntede sig i et projekt med flere forskellige fokuspunkter.

- Der er nogen, der har kigget på skoven for at se, hvad der var af biodiversitet. Det kan være svampe, det kan være insekter og det kan være flora, altså de blomster, der er i skovbunden, siger Jens Emholm.

Miljøspørgsmål har optaget forskerne meget, og især udledningen af kulstof - og hvordan vi standser den - er der blevet lagt mange kræfter i.

- Et af problemerne er, at vi udleder en masse kulstof, men det er jo også, at vi har ryddet skove mange steder i verden, siger Jens Emholm.

Hvis man i sin fremtidige planlægning af skovene kan tage ved lære af Suserup Skov og lade træerne vokse op på en mere naturlig måde - altså med færre lige rækker og lidt flere forskellige træsorter - vil træerne kunne binde meget mere kvælstof, end der kan være i træer i almindelige skove, påpeger Jens Emholm.

Slutningen på forskningsprojektet blev fredag eftermiddag fejret med en rundvisning i skoven og udgivelsen af en international, videnskabelig bog baseret på projektets resultater.


Nyhedsoverblik