Tidlig høst efter rekordregn

De første kornarealer er allerede i hus, og høsten er så småt startet næsten to uger før normalt. Nu efterlyser landmændene tørt og blæsende vejr.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sol og blæst står øverst på landmændenes ønsker til vejret den kommende tid. I modsat fald kan de seneste ugers dyngvåde vejr resultere i et udbytte under normalen, når resultatet af årets kornhøst skal gøres op.

Endnu slår planteavlskonsulenterne rundt om i landet koldt vand i blodet, for mange kornarealer var pænt modnede efter en lang vækstperiode og sågar begyndende tørke, inden regnen for alvor begyndte at vælte ned for tre uger siden.

Så godt stod kornet, at de første arealer med vinterafgrøder allerede er høstet inden for de seneste dage. Det er næsten et par uger før normalt, men desværre for landmændene er der de kommende fire-fem dage ikke udsigt til optimalt høstvejr.

Chefkonsulent Carl Åge Pedersen fra Landscentret i Skejby siger, at det er alt for tidligt at spå om udbyttet af den forestående høst.

- Vækstsæsonen i foråret startede kedeligt, da kornarealer i de sydlige og østlige egne blev ramt af sygdommen havrerødsot. Den spredes med bladlus og har baggrund i den milde vinter. Derefter gik det fint, og vi havde en lang periode med pæn modning, men også begyndende tørkeskader i juni visse steder. Og så kom regnen. Som altid er forholdene uhyre forskellige fra landsdel til landsdel, men de sydøstlige egne med fede jorde er nok hårdest ramt efter den megen nedbør, siger Carl Åge Pedersen.

Han vil ikke bruge begrebet "udsigt til katastrofehøst", men slår fast, at tørt og blæsende vejr er absolut nødvendigt for at få et godt udbytte på de store arealer, hvor det modnede korn er slået ned som følge af skybrud inden for de seneste to-tre uger.

For et år siden var juli helt anderledes. Den historisk tørre juli dengang fik eksperterne til at forudse tilstande som efter den tørke, Danmark blev ramt af i 1976. Det år faldt udbyttet med 20 procent, da høstsækkene var talt op.

Gennemsnitshøsten i Danmark har i mange år ligget på 9,1 millioner ton. Rekorden blev sat i 1990 med 9,6 millioner ton. En mængdemæssig stor høst er ikke et plus i sig selv for den enkelte landmand, fordi høsten i fugtige perioder kan være forbundet med store omkostninger til bjærgning og tørring.

/ritzau/


Nyhedsoverblik