Sygeplejerskestrejke truer - sådan kan hospitalerne blive ramt

Hvis der kommer strejke, vil et nødberedskab skulle træde til. I Region Sjælland ser strejken ud til at ramme i Slagelse og Næstved.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Dansk Sygeplejeråd (DSR) har indgivet et strejkevarsel for deres knap 80.000 medlemmer.

Der er stadig en måned til, at en eventuel strejke blandt sygeplejerskerne kan begynde, men torsdag blev de første skridt taget, da DSR udsendte et såkaldt konfliktvarsel.

Ifølge TV2 betyder det, at 10 procent af de sygeplejersker, der er medlem af DSR og ansat enten i kommunalt eller regionalt regi, vil nedlægge arbejdet 21. maj, hvis ikke man har landet en ny aftale inden.

For nuværende er det langt fra håbet, at konflikten munder ud i en strejke, men hvis det sker, vil et nødberedskab skulle træde til.

quote Der vil være et nødberedskab, så vi sikrer, at livsvigtigt arbejde bliver udført på hospitalerne

Grete Christensen, formand for DSR

- Der vil være et nødberedskab, så vi sikrer, at livsvigtigt arbejde bliver udført på hospitalerne. Men der vil være meget af det planlagte, der ikke kan lade sig gøre, siger Grete Christensen, formand for DSR, torsdag til TV 2.

Vil ramme Slagelse og Næstved

Ifølge TV2 vil en eventuel strejke i Region Sjælland ramme tre afdelinger i Næstved, blandt andet Sengeafsnit for ortopædkirurgi samt 15 afdelinger i Slagelse herunder Anæstesiafsnit, Sterilcentral og Opvågningsafsnit.

Artiklen fortsætter under billedet...

Skærmbillede 2021-04-23 kl. 14.57.38

Ifølge den seneste medlemsstatistik har DSR knap 80.000 medlemmer. Cirka 47.500 af disse er ansat i enten en af de fem regioner eller i en af landets 98 kommuner. En strejke på 10 procent af DSR's medlemmer vil altså omfatte knap 5000 sygeplejersker.

Derudover vil bestemte afdelinger dog blive friholdt af strejken. Det drejer sig om afdelinger for livstruende sygdomme – herunder også coronapatienter – kræftafdelinger, børneafdelinger og psykiatriske afdelinger.

Ikke den helt store tromme

Henny Christensen, der er redaktør på TV 2 News og har fulgt arbejdsmarkedet og dets konflikter tæt gennem mange år, fortæller, at 10 procent er minimumskravet for et konfliktvarsel.

- Så det er ikke fordi, de slår på den helt store tromme. De varsler konflikt for dem, de skal, siger Henny Christensen.

Hun mener, at Dansk Sygeplejeråd står over for en balanceakt, da de på den ene side skal finde en konflikt, der kan mærkes, og som viser, hvor vigtige medlemmerne er. Men omvendt må det ikke genere så meget, at danskerne bliver sure på sygeplejerskerne.


Nyhedsoverblik