Sygeplejersker udvider strejken: Nu rammes flere fertilitetsklinikker

Fra 25. august skal yderligere 215 sygeplejersker strejke, og særligt fertilitetsbehandling rammes i Region Sjælland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Dansk Sygeplejeråd (DSR) varsler for tredje uge i træk, at strejkeudtaget øges. Yderligere 215 sygeplejersker strejker fra 25. august.

Det skriver DSR i en pressemeddelelse. 

De seneste to uger er der blevet varslet en udvidelse af sygeplejerskernes strejke som betyder, at knap 1.000 ekstra sygeplejersker skal strejke fra midten af august. 

Nu udvides antallet igen, og yderligere 215 sygeplejersker skal altså strejke fra 25. august.

- Vi bliver ved med at lægge et større og større pres på arbejdsgiverne og politikerne, for de er nødt til at komme på banen, hvis vi skal have løst den her konflikt. Det vil kræve nogle håndgribelige løfter overfor sygeplejerskerne om at rette op på mange års lønefterslæb, siger formand for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen.

Mere fertilitetsbehandling rammes af strejken

I både Region Hovedstaden, Region Nordjylland og Region Sjælland er det hovedsageligt sygeplejersker på fertilitetsklinikkerne, som udtages til strejke i den nye udvidelse. 

Det vil få betydning for alle de borgere, som er indkaldt eller venter på indkaldelse til indledende undersøgelser og de første samtaler om fertilitetsbehandling, fordi ingen nye behandlingsforløb vil blive sat i gang.

- Vi er selvfølgelig kede af, at det vil gå ud over nogle borgere. Men strejken er vores eneste våben, og vi udtager områder, som ikke er livstruende, og det gælder blandt andet fertilitetsområdet. Det er den måde, vi kan presse arbejdsgiverne på, og det håber vi, danskerne har forståelse for, siger Grete Christensen.

I Region Sjælland blev fertilitetsbehandlingerne i 2018 samlet på Køge Sygehus. 

Også Region Syddanmark og Region Midtjylland bliver omfattet af den nye del af strejken.

Blev stillet lønstigninger i udsigt

Omkring 5000 medlemmer af DSR har siden midten af juni strejket.

Årsagen til strejken er utilfredshed med de lønstigninger, som sygeplejerskerne var stillet i udsigt for de kommende år, skriver Ritzau.

Et stort ønske fra sygeplejerskerne er at sløjfe tjenestemandsreformen fra 1969. Ifølge dem er den skyld i et lønefterslæb.

Reformen placerede 40 forskellige faggrupper på forskellige løntrin. Særligt kvindedominerede fag som eksempelvis sygeplejersker, jordemødre og sosu-assistenter ligger på de nederste løntrin. 

FAKTA: Det handler konflikten med sygeplejerskerne om