Sygeplejersker skal have ændrede vagtplaner

Med Syddanmark som inspiration vil Danske Regioner indføre tiltag i forhold til sygeplejerskers vagtplan.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Danske Regioner lægger op til at ændre markant i vagtplanlægningen på sygehusene, så sygeplejersker, der til dagligt arbejder i ambulatorierne også får natte- og weekendvagter på sygehusenes sengeafdelinger.

quote Vi skal fordele den tunge vagtbelastning på flere skulder

Stephanie Lose (V), regionsrådsformand i Region Syddanmark og næstformand i Danske Regioner

Det skriver Jyllands-Posten.

Ændringen skal sikre, at især sygeplejersker på intensive, kirurgiske og akutte afdelinger ikke forlader jobbet til fordel for et job på et privathospital eller i den kommunale sygepleje.

Læs også
Hospital ramt af strømafbrydelse på afdeling med hjertepatienter
Læs også
Hospital ramt af strømafbrydelse på afdeling med hjertepatienter

- Mangel på personale er i øjeblikket den største udfordring for sundhedsvæsnet, og en mere gennemsigtig og retfærdig vagtplanlægning, hvor medarbejderne får større indflydelse på deres vagtplaner, er en af de vægtigste nøgler til at lykkes med at være en attraktiv arbejdsplads og fastholde personalet, siger Stephanie Lose (V), der er regionsrådsformand i Region Syddanmark og næstformand i Danske Regioner, til Jyllands-Posten.

- Vi skal fordele den tunge vagtbelastning på flere skulder, og vores klare udmelding er, at man helt systematisk bliver nødt til at arbejde med dette alle steder på sygehusene, ellers kommer vi ikke i mål.

Skal kende deres vagtplaner mindst otte uger frem

Danske Regioner vil tage udgangspunkt i en model fra Region Syddanmark.

Her har hospitalerne som et mål, at medarbejderne skal kende deres vagtplaner mindst otte uger frem. Desuden går de efter, at man ikke har weekendvagt oftere end hver tredje weekend.

Læs også
Kulden breder sig på kontoret - hjemmeværnet bekæmper den med hjemmestrik
Læs også
Kulden breder sig på kontoret - hjemmeværnet bekæmper den med hjemmestrik

Regionerne lægger også op til, at alle sygeplejersker, der ansættes i et ambulatorie, skal bruge en tredjedel af arbejdstiden på at indgå i vagtplanen på en sengeafdeling.

Dansk Sygeplejeråds formand, Grete Christensen, er ikke afvisende over for idéen fra Danske Regioner.

Hun advarer i Jyllands-Posten mod, at man trækker en bestemt model ned over hovedet på alle sygehuse og afdelinger. Hun minder også om, at det overordnede problem er manglen på sygeplejersker.