Sygeplejersker fravælger influenzavaccination

Blot hver 20. danske sygeplejerske vælger at lade sig vaccinere mod influenza.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Om få uger rammer årets influenzaepidemi formentlig Danmark. Men risikoen for at blive ramt af virussen er langt mindre, hvis man vælger at blive vaccineret. Det vælger mange.

Men ikke sygeplejerskerne.

Blot hver 20. danske sygeplejerske vælger ifølge Statens Serum Institut vaccinationen mod vira, og de bærer dermed vira rundt til patienterne på landets klinikker og hospitaler, skriver Urban.

Influenza kan udvikle sig til alvorligere sygdomme, såsom lungebetændelse og bihulebetændelse

for de svageste med det dårligste immunforsvar.

- Der er meget delte meninger om at lade sig vaccinere, og sygeplejerskerne er lige så delte i deres holdninger som alle andre. Mange af patienterne på de medicinske afdelinger kan potentielt have influenza, når det er sæson for det. Derigennem kan sygeplejerskerne selv blive smittebærere over for andre syge og svage patienter, - forklarer overlæge på Statens Serum Institut, Lars Peter Nielsen.

På Danmarks største hospital, Rigshospitalet, er behandlingen gratis for samtlige 8.000 ansatte. Alligevel tog blot 1.690 personer imod stikket i 2007. Klinikchefen på Rigets Epidemiafdeling, Peter Skinhøj, anbefaler ellers samtlige kolleger at lade sig stikke, og han mener, at der bør være gratis vaccinationer for alle ansatte i det danske sundhedsvæsen.

Han tror, det er den evige diskussion om vaccinens virkning eller mangel på samme, der får flere end 80 procent af personerne på hans egen arbejdsplads til at vælge fra. Et af sygeplejerskernes argumenter er, at de skal have lov til at få feber lige som alle andre mennesker. Det siger sygeplejerske Diana Saksulv, der er tillidsrepræsentant for sygeplejerskerne på Riget.

Hun har som hovedparten af sine kolleger valgt den forebyggende medicin fra.

- God hygiejne i form af vand, sprit og sæbe er den bedste måde at holde sygdommene fra os selv og patienterne. Vaccinens succesrate er også alt for dårlig til, at det kan betale sig for os, - siger Diana Saksulv til Urban.

/Ritzau/