Sygehuse presses af coronapatienter - udskyder halvdelen af planlagte operationer

Flere planlagte operationer bliver udskudt, når fire akutsygehuse iværksætter deres beredskabsplan for at håndtere det stigende antal coronapatinter.

En større beredskabsplan for at håndtere det stigende antal coronapatiner bliver nu iværksat på regionens akutsygehuse i Nykøbing Falster, Holbæk, Køge og Slagelse. 

quote Vi er mere pressede end sidste år

Jesper Gyllenborg, koncerndirektør i Region Sjælland

Beredskabsplanen vil samtidig komme til at ramme en stor del af de planlagte operationer.

Det oplyser Region Sjælland til TV ØST.

- Indtil nu har vi håndteret de coronapatienter, der er kommet ind under det, vi kalder den almindelige sygehusdrift, men vi har nu så mange indlagte, at vi bliver nødt til at aktivere vores beredskabsplan. Det er en træls situation, at smitten nu igen stiger så meget, siger Jesper Gyllenborg, koncerndirektør i Region Sjælland.

Helt konkret betyder det, at op mod 50 procent af de planlagte operationer bliver udskudt fra den kommende uge.

- Det er vi rigtig kede af, og det er superærgerligt for de patienter, der får udskudt deres behandling, siger Jesper Gyllenborg.

Viser rettidig omhu

Situationen på sygehusene er en anden end sidste år på samme tid, hvor anden bølge af corona rasede.

Fordi sidenhen har der været pukler af aflyste operationer, der skulle indhentes, strejke blandt sygeplejerskerne, der også betød aflysninger, samt situationen hele efteråret hvor der har været mange syge patienter på sygehusene, som har betydet endnu mere pres.

Jesper Gyllenborg, koncerndirektør i Region Sjælland
Jesper Gyllenborg, koncerndirektør i Region Sjælland Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

- Vi er mere pressede end sidste år, så vi bliver nødt til at gøre noget nu netop for at kunne blive ved med at holde til det og blive ved med at kunne rumme både coronapatienterne, de andre akutte patienter og patienter med kræftsygdomme. Det sker for at vise rettidig omhu, siger Jesper Gyllenborg.

Isolerer patienter uden symptomer

Antallet af indlagte patienter med coronavirus er steget voldsomt den seneste uge.

Netop nu er der i alt 81 indlagte patienter med coronavirus på regionens akutsygehuse i Nykøbing Falster, Holbæk, Køge og Slagelse.

Isolationsstue på Slagelse Sygehus.
Isolationsstue på Slagelse Sygehus. Foto: Eva Højrup - TV2 ØST

56 af dem er indlagte på grund af komplikationer, og 10 af dem ligger på intensiv.

- Der er en overrisiko for at blive indlagt med coronavirus, hvis man ikke er vaccineret. Men der er også nogle, der er vaccineret, som bliver rigtig syge. 

- Generelt bliver vi mindre syge på grund af vaccinerne, men med det nuværende smittetryk bliver færre indlagt end vi ville have set sidste år, siger Jesper Gyllenborg.

Udover de 56 indlagte med coronavirus er der 25 patienter, der er indlagt for noget andet, men som ved deres indlæggelse er konstateret smittet. De har ikke symptomer, men skal alligevel isoleres.

Regionens kriseberedskab vil nu træde sammen dagligt for at sikre, at der hele tiden er plads til coronapatienterne på de fire akutsygehuse i regionen.