Sygehusdirektør om fyringer: - Det er absolut sidste kort, vi spiller

350 stillinger på Sjællands Universitetshospital bliver nedlagt i en stor sparerunde. Sygehusdirektøren lover fokus på kvalitet og arbejdsmiljø.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

130 millioner kroner skal findes i næste års budget for Sjællands Universitetshospital, og derfor skal 350 stillinger nedlægges.

Sygehusdirektør Henrik Villadsen medgiver, at det er et højt tal.

quote Det er det allersidste, vi griber til, når de andre initiativer, vi laver, ikke er tilstrækkelige

Henrik Villadsen, sygehusdirektør for Sjællands Universitetshospital

- Det er et meget højt tal, og vi skal jo samlet ud og lave besparelser på 130 millioner kroner. Der skal man så huske at vi har et budget på 2,8 milliarder, men derfor er det stadig mange penge, siger Henrik Villadsen til TV ØST.

Af de 350 stillinger, der skal nedlægges, vil de 100 af stillingerne være i forvejen ubesatte.

Men derfor er det 250 stillinger og dermed hænder, der bliver fjernet fra Sjællands Universitetshospital, som dækker over Køge og Roskilde Sygehuse.

Region Sjælland skilt
Læs også
Stor sparerunde på sygehus: 350 stillinger bliver nedlagt
Region Sjælland skilt
Læs også
Stor sparerunde på sygehus: 350 stillinger bliver nedlagt

Vil sætte medarbejdere under pres

Det, erkender sygehusdirektøren, kan man ikke gøre, uden at det får konsekvenser for personalet. 

- Man kan lige så godt være ærlig og sige, at når vi skal være færre, på den måde der er lagt op til her, så vil det sætte medarbejderne under pres. Og det er også derfor vi er så opmærksomme på at have en god dialog med medarbejderne om hvordan gør vi det så skånsomt som muligt for personalet, siger han.

Men han forklarer også, at nedlæggelsen af stillinger sker som et led i en større sparerunde, hvor man samtidig kigger på andre muligheder for at få budgettet til at række.

- Det er det allersidste, vi griber til, når de andre initiativer vi laver ikke er tilstrækkelige. Vi er dybt afhængige af, at vi har et dygtigt personale, og at vi har et godt arbejdsmiljø og kan rekruttere. Og det er også derfor, at det er det absolutte sidste kort, vi spiller, siger Henrik Villadsen.

En stor ligning der skal gå op

Forklaringen på den store sparerunde skal findes i de ændringer, som Sjællands Universitetshospital har gennemgået de senere år, forklarer sygehusdirektøren.

- Vi har stor opdrift på en række områder – for eksempel på kræftområdet. Og det betyder, at den behandling, vi kan give til patienterne, den bliver bedre og bedre, men den bliver også dyrere og dyrere. Og så er der det forhold at vi nu behandler patienter, der tidligere gik på privathospital, dem behandler vi også. Så samtidig med, at vi skal spare de her 130 millioner kroner, så skal vi samtidig levere en højere aktivitet, så det er en stor ligning, der skal gå op her, siger han og fortsætter: 

- Og det kræver både nytænkning, men det kræver også, at vi får en økonomi i forhold til de udgifter vi har, og det indebærer så desværre at vi skal have færre ansatte, end vi har i dag, siger han.

Borgere kan behandles hjemme

Han oplyser blandt andet, at man er i færd med at kigge på arbejdsgange, patientforløb og hvordan man i det hele taget kan effektivisere behandlingen på sygehuset.

- Jeg tror, rigtig meget af løsningen ligger i at vi skal nytænke den måde, vi gør tingene på, finde nye veje til behandlinger, og hvordan vi planlægger vores aktiviteter. Særligt det her med, om vi kan gøre det på en nemmere måde, således at patienterne i højere grad bliver behandlet derhjemme og ikke behøver komme på hospitalet. Så får vi både en bedre økonomi og får en lige så god og måske en højere kvalitet, siger han.

Betyder det så, at man som borger skal være bekymret for, om man må komme på hospitalet, hvis du siger, man skal behandles derhjemme i stedet for?

- Det er sådan, at der er mange traditioner på et hospital, og det er klart, at hvis man har behov for at komme på hospitalet – for eksempel hvis man er akut syg eller har kræft, så skal man selvfølgelig komme på hospitalet. Men der er alligevel meget aktivitet, der bunder i rutiner og traditioner for, hvordan vi følger patienterne, og der kunne det jo være, at man kunne lave løsninger, så man kunne få mindst lige så god behandling uden at flytte sig til hospitalet, siger Henrik Villadsen og understreger:

- Vi kunne aldrig, og jeg mener virkelig aldrig, finde på at sætte nogle tilpasninger og aktiviteter i gang, uden vi opnår samme eller bedre kvalitet. Det har vi haft succes med tidligere, og det tror jeg også, vi får denne her gang, siger han.   

Heino Knudsen
Læs også
Fyringer og store besparelser på vej i Region Sjælland
Heino Knudsen
Læs også
Fyringer og store besparelser på vej i Region Sjælland

Ansatte vil blive omplaceret

Sygehusdirektøren oplyser, at han i løbet af den kommende uge har dialog med de ansatte om, hvilke løsninger der kan være i sparerunden.

Han oplyser desuden, at man, i forbindelse med nedlæggelsen af stillingerne, vil forsøge at omplacere medarbejdere, så de stadig er knyttet til sygehuset.

- Når vi nedlægger stillinger, så nedlægger vi først og fremmest de stillinger, som er ubesatte, således at det berører vores medarbejdere mindst muligt. Og på den anden side af det, så gør vi os meget umage med at få omplaceret vores personale, sådan at de andre områder, hvor vi løbende får behov for det meget kvalificerede personale vi har, at de stadigvæk kan være tilknyttet hospitalet. Først på den anden side af det, så er det egentlige afskedigelser, vi kommer ud i, siger han.


Nyhedsoverblik