Sygehusdirektør: Ledelsen kendte ikke til mangelfulde kræftundersøgelser

Ledelsen vidste ikke, at en ledende overlæge på Ringsted Sygehus bevidst gav 735 kvinder en mangelfuld undersøgelse for brystkræft.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sygehusledelsen kendte ikke til de mangefulde brystkræftundersøgelser, som 735 kvinder fik på Ringsted Sygehus mellem 2013-2017.

Det fortæller Vagn Bach, sygehusdirektør for Slagelse, Næstved og Ringsted Sygehuse.

Ringsted Sygehus
Læs også
Sygehus sparede undersøgelse for brystkræft væk
Ringsted Sygehus
Læs også
Sygehus sparede undersøgelse for brystkræft væk

Det var en ledende overlæges egen beslutning at slække på undersøgelsen af en række kvinder med mistanke om brystkræft.

Han gjorde det for at "spare lægetimer og undersøgelsestid", viser en aktindsigt i sagen, som Jyllands-Posten har fået.

Otte kvinder har siden fået konstateret kræft.

Sygehusdirektør: - Det er dybt beklageligt

TV ØST har stillet sygehusdirektør, Vagn Bach en række spørgsmål i sagen: 

Kan én overlæge godt bare beslutte, at man skal fravige de nationale faglige retningslinjer?

quote Vi kan ikke følge hver eneste patient og hvert eneste patientforløb løbende, og her har vi altså ikke været informeret om, at der skete noget

Vagn Bach, direktør, Ringsted Sygehus

- Nej, det er ikke den måde, man skal gøre det på, og det er selvfølgelig dybt beklageligt og ulykkeligt, at man har gjort det i den her situation, det har vi desværre ikke været informerede om i sygehusledelsen, siger Vagn Bach.

Men en overlæge med for få hænder på en afdeling prøver velsagtens at gøre det så godt, som vedkommende kan og sende så mange patienter igennem systemet som muligt.
Bør du som direktør netop have et ekstra øje på, hvad det er, der foregår, så du kunne undgå sådan en situation, som den der er sket?

- Vi har det sådan i ledelsen, at der altid er en af os, der er kontaktperson for en given afdeling, og det er jo for, at vi løbende kan følge med i, hvad der sker. Men det kræver så også, at hvis man ændrer tingene, at man så også informerer os om det. Vi kan jo ikke være på afdelingen hver dag.

Direktør: Vi kan ikke følge hver eneste patient

Så I stoler på, hvad lægen siger? Der er ikke en eller anden tjekforanstaltning, hvor I kan opdage sådan nogle fejl her?

- Jo altså, det kan vi godt, vi har mange tusind vejledninger og retningslinjer, så vi har en kvalitetsorganisation, som tager stikprøver. Men vi kan ikke følge hver eneste patient og hvert eneste patientforløb løbende, og her har vi altså ikke været informeret om, at der skete noget.

Læs også
Syv kvinder ramt af kræft efter mangelfuld brystundersøgelse
Læs også
Syv kvinder ramt af kræft efter mangelfuld brystundersøgelse

Men kan du så garantere, at der ikke er andre afdelinger på dine sygehuse, hvor man fraviger de faglige retningslinjer for at nå at tage sig af alle patienterne?

- Jeg kan garantere for, at vi dels har indskærpet overfor vores afdelingsledelser, at de nationale retningslinjer skal efterleves, og jeg kan garantere, at vi har et øget fokus på, at vi undersøger ved stikprøvekontrol, om også de her ting bliver efterlevet.

Hvad med de andre kvinder, der har været gennem systemet, skal de egentlig være bange?

- Nej, det skal de ikke. Det her drejer sig om en speciel gruppe patienter, som den givende overlæge valgte at sige ikke skulle undersøges svarende til retningslinjerne. Alle andre patienter er på afdelingen blevet undersøgt efter retningslinjerne.


Nyhedsoverblik