Sygehusdirektører sprang vaccinekøen over – nu kommer regionen med skarp kritik

Forretningsudvalget i Region Sjælland kalder det meget dårlig dømmekraft, at flere sygehusdirektører lod sig vaccinere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Et samlet Forretningsudvalg i Region Sjælland har sendt en pressemeddelelse, hvor de retter skarp kritik mod de sygehusdirektører, som har sprunget køen over og ladet sig vaccinere.

Udvalget kalder det meget dårlig dømmekraft, at de pågældende direktører lod sig vaccinere, da de ikke varetager en kritisk funktion, som er blandt dem, der står forrest i vaccinekøen - også det der kaldes frontpersonale.

- Forretningsudvalget tager således skarp afstand fra sygehusdirektørernes ageren i denne sag, der er stærkt kritisabel. Der er brug for, at vi alle kan have fuld tillid til den ledelsesmæssige håndtering af vaccinationsprogrammet både blandt frontpersonalet samt bredt i befolkningen, skriver udvalget i meddelelsen.

- Det konstateres, at direktionen kraftigt har irettesat sygehusenes ledelser i forhold til dette og indskærper, at der fremadrettet skal være fuldt fokus på, at vaccinationsindsatsen følger de målgruppeanvisninger, der er fra Sundhedsstyrelsen.

Otte direktører sprang køen over

Den 29. januar kunne TV2 ØST fortælle, at i alt otte ud af 14 direktører og vicedirektører i Region Sjællands sygehusledelser på akutsygehusene i Nykøbing Falster, Slagelse og Holbæk og på Sjællands Universitetshospital i Køge og Roskilde var blevet vaccineret mod covid-19.

Det drejer sig om to vicedirektører fra Nykøbing Falster Sygehus, en vicedirektør på Holbæk Sygehus, en vicedirektør på Slagelse Sygehus, og hele ledelsen bestående af en direktør og tre vicedirektører fra Sjællands Universitetshospital i Roskilde og Køge.

Det fremgår af en aktindsigt, som TV2 ØST har fået.

Ledelsen på Region Sjællands sygehuse

På Sjællands Universitetshospital er hele ledelsen - direktøren og tre vicedirektører - blandt andet blevet vaccineret. Vi blev det, fordi vaccinerne ellers ville være blevet spildt, forklarer sygehusdirektør på Sjællands Universitetshospital Niels Würgler Hansen. 

Se interview med direktøren her:

Som direktør kommer man ikke foran i køen

Direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, har tidligere overfor TV 2 påpeget, at man ikke kan komme foran i køen, fordi man er direktør på et sygehus, og han har skriftligt sendt en påmindelse om retningslinjerne ud til alle regionerne.

- Der er ingen tvivl om, at man skal prioritere det personale, som er i størst risiko for selv at blive smittet, og det personale som er i størst risiko for at give smitten videre til sårbare patienter, og der er sygehusdirektører altså ikke i de kriterier, lød det fra Søren Brostrøm til TV2.

Regionsrådsformand Heino Knudsen (S) var allerede 1. februar ude at sige, at det var tegn på dårlig dømmekraft, at direktørerne lod sig vaccinere og dermed sprang vaccinekøen over.

- Jeg tager virkelig afstand fra det, og jeg blev meget overrasket over, at der er flere direktører, der har fået vaccinen, for de står ikke på nogen af de lister, der er sendt ud fra Sundhedsstyrelsen, og de prioriteringer skal vi følge, lød det fra Heino Knudsen.

Forskellige forklaringer 

Forklaringerne på, hvorfor nogle personer i sygehusledelsen er blevet vaccineret, er forskellige. 

På Nykøbing Falster Sygehus og Slagelse Sygehus er der hvert sted blevet vaccineret en vicedirektør, der sidder som en nøglefigur i covid-19 beredskabet på sygehusene.

På Nykøbing Falster Sygehus er to vicedirektører blevet vaccineret. Den ene vicedirektør, Peder Fabricius, er netop tiltrådt den 18. januar, men før det arbejdede han på Lungeambulatorisk Ambulatorium i på Sjællands Universitetshospital i Roskilde. Han var derfor kritisk personale og blev vaccineret i den forbindelse, før han tiltrådte her den 18. januar, fortalte sygehusdirektør Ricco Dyhr.

Den anden vicedirektør på Nykøbing Falster Sygehus, Inge Paamejer, er blevet vaccineret, fordi hun er blevet vurderet til at sidde i en kritisk funktion, fordi hun har ansvaret for covid-19 beredskabet og vaccineindsatsen på Nykøbing Falster Sygehus. 

På Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse er der fire i sygehusledelsen, og en af dem, den lægefaglige vicedirektør, Henrik Stig Jørgensen, er blevet vaccineret. Han blev vaccineret mellem jul og nytår, hvor der var vacciner i overskud, fordi ampullerne indeholdt flere vacciner end ventet. Ifølge sygehusdirektør Niels Reichstein Larsen var han også den, der har tættest kontakt til de afdelinger, hvor de covid-smittede patienter kommer ind.

Sygehusledelsen på Holbæk Sygehus har ikke ønsket at kommentere sagen.