Sygehusdirektører får kritik fra politikere: - Det her er en løftet pegefinger

Flere sygehusdirektører sprang foran i køen og lod sig vaccinere mod covid-19. Nu giver regionen dem en løftet pegefinger og kalder det dårlig dømmekraft.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Dårlig dømmekraft.

Så kontant er udmeldingen onsdag fra Forretningsudvalget i Region Sjælland, der retter en skarp kritik af de sygehusdirektører, der sprang foran i køen og lod sig vaccinere mod covid-19.

- Det er en rigtig træls sag, og det er også derfor, at et enigt Forretningsudvalg på tværs af alle partier i dag er kommet med den her udtalelse, der siger, at vi anser det som et udtryk for yderst dårlig dømmekraft, og at vi tager afstand fra, at det er sket så tidligt i vaccinationsforløbet, og at det ikke skal ske fremover, siger regionsrådsformand Heino Knudsen (S) til TV2 ØST.

Jacob Jensen, der er anden næstformand i regionsrådet, supplerer:

- Vi synes, det har været stærkt kritisabelt den måde, som flere sygehusdirektører har sprunget over i vaccinationskøen. Der er udstukket retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen, som helt præcist siger, hvem skal prioriteres blandt personalegrupperne og vores patienter og borgere i al almindelighed.

quote Det er en løftet pegefinger - og måske også en løftet arm i den forstand, at det her er en meget kraftig kritik af vores sygehusledelse

Jacob Jensen (V), anden næstformand i regionsrådet

- Vi kan se, at vores frontpersonale stadig ikke er blevet vaccineret fuldt ud, og vi kan se, at der er store borgergrupper, der også er i risikogruppen, som stadig ikke har fået deres vaccinationer. Derfor skal man selvfølgelig følge de retningslinjer, som Sundhedsstyrelsen har stukket ud.

Otte direktører sprang køen over

Den 29. januar kunne TV2 ØST fortælle, at i alt otte ud af 14 direktører og vicedirektører i Region Sjællands sygehusledelser på akutsygehusene i Nykøbing Falster, Slagelse og Holbæk og på Sjællands Universitetshospital i Køge og Roskilde var blevet vaccineret mod covid-19.

Det drejer sig om to vicedirektører fra Nykøbing Falster Sygehus, en vicedirektør på Holbæk Sygehus, en vicedirektør på Slagelse Sygehus, og hele ledelsen bestående af en direktør og tre vicedirektører fra Sjællands Universitetshospital i Roskilde og Køge.

Derfor får de i dag en skarp kritik fra Forretningsudvalget, fordi de lod sig vaccinere, da de ikke varetager en kritisk funktion, som er blandt dem, der står forrest i vaccinekøen - også kaldet frontpersonale.

- Det er jo et politisk lederskab, der skal udvises ved at vi som Forretningsudvalg går ind og kritiserer, når noget så grelt som det her, finder sted. Det er meget vigtigt for os, at der er fuldstændig tillid blandt borgerne og vores frontpersonale til den ledelsesmæssige måde, som det her bliver håndteret på. For nogle kan det være et spørgsmål om liv eller død, om man får en vaccination til tiden, siger Jacob Jensen.

- Der har været en kraftig irettesættelse fra vores administrative administration, og vi har også fra politisk side trukket en streg i sandet, hvor vi siger, at det her er ikke godt nok, og at vaccinerne naturligvis skal ske ud fra de prioriteringer, der er fra nationalt hold, understreger Heino Knudsen.

- Men det er også vigtigt for mig, at det her ikke får lov til at skygge for den store coronaindsats, der bliver leveret godt i sundhedsvæsenet i det hele taget. Derfor er det også vigtigt, at vi som politikere får sagt fra over for det, der er sket, så alle folk kan have tillid til vaccinationsindsatsen fremover.

Flere sygehusdirektører har forklaret sig

På Sjællands Universitetshospital er hele ledelsen - direktøren og tre vicedirektører - blandt andet blevet vaccineret. Det skete, fordi vaccinerne ellers ville være blevet spildt, har sygehusdirektør på Sjællands Universitetshospital Niels Würgler Hansen, tidligere forklaret over for TV2 ØST.

quote Sygehusledelsen har noteret sig kritikken fra forretningsudvalget og har ikke yderligere kommentar

Ledelsen på Sjællands Universitetshospital

TV2 ØST har forsøgt at få en reaktion fra Niels Würgler Hansen på dagens kritik fra regionen. Han har ikke ville stillet op til et interview. Men den samlede udmelding fra ledelsen på Sjællands Universitetshospital er:

- Sygehusledelsen har noteret sig kritikken fra forretningsudvalget og har ikke yderligere kommentar.

På Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse er der fire i sygehusledelsen, og en af dem, den lægefaglige vicedirektør, Henrik Stig Jørgensen, er blevet vaccineret. Han blev vaccineret mellem jul og nytår, hvor der var vacciner i overskud, fordi ampullerne indeholdt flere vacciner end ventet. 

Ifølge sygehusdirektør Niels Reichstein Larsen var han også den, der har tættest kontakt til de afdelinger, hvor de covid-smittede patienter kommer ind.

Niels Reichstein Larsen ville heller ikke give et egentligt interview til TV2 ØST, men konstaterer i dag kort:

- Jeg tager bare til efterretning, hvad de siger. Det var en anden situation og vi har gjort alt, hvad vi kunne for at gøre det godt, siger han.

- Jeg noterer mig, at de kommer med den kritik, og så tager jeg deres udtalelse til efterretning.

- Jeg synes, det er fint, vi har fået nogle forklaringer, men jeg køber ikke helt forklaringerne i alle tilfælde. Uden at gå i detaljer med det, så synes jeg, det er væsentligt, at vi også politisk sender det signal, at man skal rette sig efter de retningslinjer, som Sundhedsstyrelsen kommer med, siger Jacob Jensen.

Vil ikke acceptere, at ledelsen springer køen over

Ifølge Jacob Jensen fra regionsrådet sender Region Sjælland i dag et klart signal med deres kritik:

- Det er en løftet pegefinger - og måske også en løftet arm i den forstand, at det her er en meget kraftig kritik af vores sygehusledelse, og det synes jeg også er berettiget. Det er netop for at sende det meget klare signal, at dét, at sygehusdirektørerne går foran i køen, det vil vi ikke acceptere.

Men får det reelt nogle konsekvenser?

- Det får den konsekvens, at nu har vi i hvert fald sagt det så tydeligt, som det overhovedet kan siges, og så tror jeg også, at vi kommer videre herfra på en måde, så vi får genskabt tilliden til ledelsen og hele vaccinationsprogrammet.

Har den nuværende ledelse i Regionsrådshuset været gode nok til at håndtere det her?

- Da vi bliver gjort opmærksomme på, at den her sag kørte, rettede vi selvfølgelig omgående henvendelse og bad om at få en redegørelse. Om det var sket alligevel kan jeg af gode grunde ikke vide. Jeg konstaterer bare, at vi får den redegørelse, da vi beder om det, og jeg er tilfreds med, at vi har været med til at stramme op på den kritik, der nu bliver lagt frem i dag for et samlet Forretningsudvalg, siger Jacob Jensen.

Heino Knudsen, hvordan vil I sikre, at det fremover er de rigtige, der får vaccinationerne, og at man dermed følger anvisningerne fra Sundhedsstyrelsen?

- Vi har nu fået nogle grundige redegørelser fra vores administrative ledelse på det politiske niveau, og det er også afsættet for den udtalelse, vi er kommet med i fællesskab fra Forretningsudvalget i dag. Vi har også fået redegørelser i forhold til, at man nu arbejder konkret med lister, så når der er vacciner i overskud sidst på dagen, hvordan er det så man håndterer det, så vi sikrer at alle vacciner bliver brugt, for det er afgørende at der ikke er spild, og at vi får brugt dem på de rigtige målgrupper, siger regionsrådsformanden.

TV2 ØST har foruden Niels Reichstein Larsen, sygehusdirektør for Næstved, Slagelse og Ringsted sygehus og Niels Würgler Hansen, sygehusdirektør, Sjællands Universitetshospital, forsøgt at få en kommentar fra Ricco Dyhr, direktør, Nykøbing Falster Sygehus og sygehusdirektør for Holbæk Sygehus, Torben Dencker Rasmussen. Det har ikke været muligt.