Sygehusansatte i region Sjælland trues med lønnedgang

Flere hundrede serviceassistenter på sygehusene i Næstved, Vordingborg, Nakskov og Nykøbing Falster trues med at blive sat ned i løn. Nu skal en faglig voldgift mellem 3F og Region Sjælland afgøre lønstriden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Striden drejer sig om rengøringsassistenterne ved sygehusene i det gamle Storstrøms Amt, der tilbage i 2000-2002 nærmest blev pålagt, at de skulle uddanne sig til serviceassistenter, hvis de
ville have en fremtid på sygehusene. Uddannelserne blev sat på skinner, og serviceassistenterne blev ved en lokalaftale belønnet med fire løntrin.
 

Nu vil arbejdsgiveren, Region Sjælland, imidlertid fratage serviceassistenterne de fire løntillæg i forbindelse med, at de skal flyttes over på en anden overenskomst. Det skriver Nyhedsbrevet 3F.
 

Tillidsrepræsentant for 100 primært serviceassistenter ved Nykøbing Sygehus, Vera Jensen, fortæller, at sagen skaber bekymring blandt serviceassistenterne, der er bange for, om de nu skal gå ned i løn. Dertil kommer, at de oplever nærmest en trussel på deres levebrød.
 

- Vi føler lidt, at sygehuset nu løber fra deres løfte. De ville i sin tid gerne have, at vi tog uddannelsen med den
lønfremgang, det ville give. Men nu har vi faktisk på et personalemøde fået den besked, at vi risikerer at blive for dyre, hvis vi fastholder lønkravene, og at de overvejer at gå tilbage til at bruge rengøringsassistenter. Mange er nu bekymrede for deres job, siger tillidsrepræsentant Vera Jensen til Nyhedsbrevet 3F.
 

Forbundssekretær i 3F Lone Hoffman er ikke i tvivl om, at serviceassistenterne har ret til at beholde deres tillæg.
 

- Når man én gang har anerkendt, at serviceassistenterne har taget uddannelsen og givet dem de lokalt fastlagte fire løntrin, så må man også anerkende, at de skal overgå til serviceassistentoverenskomsten. Og de skal naturligvis have de tillæg med sig, som de har opnået via forhandlinger, siger Lone Hoffmann til Nyhedsbrevet 3F.
 

Lønstriden skal nu for en faglig voldgift, der er berammet til 1. oktober. Indtil sagen er afgjort uddannes der ikke længere serviceassistenter på de involverede sygehuse.