¨

Sygehus gav urigtige oplysninger til tilsyn i sag om brystkræft

Arkivfoto. Foto: TV ØST

Styrelsen for Patientsikkerhed har fået urigtige oplysninger om en overlæges habilitet i sagen om de mangelfulde brystkræftundersøgelser.

Tre kvinder havde ikke brystkræft, da de fik en mangelfuld undersøgelse på Ringsted Sygehus - den opstod efterfølgende. Det vurderer sygehuset alene på baggrund af dets mangelfulde undersøgelser af kvinderne.

Vurderingen er foretaget af en overlæge, som selv var ansat på sygehusets radiologiske afdeling, da de mangelfulde undersøgelser stod på. Samtidig har sygehusledelsen givet Styrelsen for Patientsikkerhed urigtige oplysninger om lægens habilitet. Det viser dokumenter i sagen, skriver Jyllands-Posten.

Sygehus firkender sig selv

Gennem fire år gav Ringsted Sygehus kvinder med mistanke om brystkræft en mangelfuld undersøgelse, hvor kvindernes bryster alene blev undersøgt med røntgen, og ikke - som de nationale kliniske retningslinjer foreskriver - også palpation og ultralydsundersøgelse.

Sygehuset indkaldte i fjor 735 af kvinderne til en ny og fuldstændig undersøgelse. Foreløbig har ni i den forbindelse fået konstateret kræft. Efter at have gennemgået tre sager mener sygehuset, at kræften er opstået efter de mangelfulde undersøgelser - og at man dermed ikke har overset kræften dengang.

Det er konklusionen af en gennemgang af kvindernes oprindelige røntgenbilleder »foretaget af den nuværende specialeansvarlige overlæge, som ikke var ansat i perioden, hvor der blev konstateret mangelfulde brystundersøgelser, skriver regionen til Styrelsen for Patientsikkerhed på baggrund af oplysninger fra sygehuset.

Styrelse vil selv undersøge sagerne

Men oplysningerne er urigtige, for lægen var faktisk ansat på afdelingen i perioden, og dermed har regionen givet tilsynet et forkert billede af, at det var helt friske og uvildige øjne, som har set på de oprindelige røntgenbilleder. I Styrelsen for Patientsikkerhed har enhedschef Anette Lykke Petri hæftet sig ved den urigtige oplysning, som hun kalder uacceptabel.

- Blandt andet af samme årsag og af hensyn til kvinderne har vi bedt om at få sagerne udleveret, så vi kan få foretaget en uvildig gennemgang af de nye brystkræfttilfælde, der konstateres, siger hun.

Sygehusdirektør for Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse Vagn Bach siger, at han ikke har ønsket at give styrelsen urigtige oplysninger, men at der er røget to ord ud af en sætning. Der skulle have stået, at overlægen ikke var ansat "som specialeansvarlig" i perioden med den forkerte praksis.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App