Surt show for svineavlere

Fortjenesten på svinekød er så lav, at mange avlere bliver tvunget til at dreje nøglen om. Men der vil blive penge at tjene på grise igen inden året er omme.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Høje kornpriser og lave priser på svinekød gør, at mange svineavlere ikke tjener nogen penge på grisene i stalden.

Jens Henning Korsgaard har et lille landbrug i Haarlev med 1000 grise. Han har arbejdet i stalden hos grise i 23 år. Men nu bliver han måske nødt til at få sig et andet job.

- Jeg elsker bare at være mig selv, og det er skønt at arbede med dyr, men det er ikke altid lige spændende økonomisk. Der kan man godt blive lidt træt af livet, siger han.

Hos Syd-Østsjællandsk Landboforening har hver 10-ende svineavler måtte lægge grisene på hylden. Men det er ikke alle der kan stoppe, selv om de gerne vil.

- I og med at mange har investeret mange millioner i store produktionsapperater, så har de ikke noget andet alternativ end at prøve at fortsætte. Der er mange, der har ønsket at komme ud af det, men i nuværende situation kan de ikke, siger chefkonsulent i Syd-Østsjællandsk Landboforening, Søren Olsen.

Men svineavlerne går nu en lysere fremtid i møde. For ifølge en prognose fra Dansk Svineprodiktion, kan vi forvente en stigning i pris på svinekød på 40-50%