Superscanner til kræftbehandling

En ny superscanner bliver onsdag indviet på Næstved Sygehus. Scanneren kan præcist afsløre en kræftknude og om kræften har spredt sig.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En såkaldt PET/CT-scanner er onsdag blevet indviet på Næstved Sygehus. Det vurderes, at den får stor betydning for behandlingen af kræftpatienterne i Region Sjælland. Scanneren kan præcist kan afsløre en kræftknude og om kræften har spredt sig.

- Kort sagt kan vi dermed finde ud af, hvor syg patienten er, og hvordan vi skal behandle patienten, siger overlæge, dr. med. Jørn Theil fra Nuklearmedicinsk afdeling på Næstved Sygehus.

En PET/CT-scanner er en dobbeltscanner, som kombinerer billeder fra en CT-scanner, der viser knivskarpe billeder af organerne, og en PET-scanner, som nøjagtigt kan lokalisere kræftceller.

Før undersøgelsen får patienten en indsprøjtning med radioaktivt sukker, så optagelsen af sukker i cellerne kan måles ved PET-scanningen.

- Kræftceller spiser meget mere sukker end normale celler. Kræftcellerne lyser derfor som et fyrtårn i natten på billederne fra scanningen - og afslører dermed sig selv, fortæller Jørn Theil.

Resultatet kan eksempelvis vise om en lungekræftpatient kun har en enkelt kræftknude, der kan opereres væk. Hvis kræften har spredt til store dele af kroppen, vil man straks tilbyde patienten kemoterapi elle strålebehandling.

PET/CT-scanning anvendes også ved mistanke om tilbagefald, kontrol af behandling og ved planlægning af stråleterapi.

Den nye superscanner koster omkring 19 millioner kroner, og ifølge Region Sjælland er scanneren på Næstved Sygehus den første af sin art i hele verden.


Nyhedsoverblik