Sundhedsvæsenet skruer op for blusset - nu skal flere patienter igen behandles og opereres

Region Sjælland åbner nu op for en øget aktivitet i sundhedsvæsenet. Psykiatrien og praktiserende læger skal modtage patienter som normalt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Psykiatrien og de praktiserende læger skal igen modtage patienter som normalt. Sygehusene tager samtidig fat på at udrede, behandle og operere de mest hastende ventende patienter.

Det oplyser Region Sjælland i en pressemeddelelse.

Forretningsudvalget i Region Sjælland vedtog tirsdag en række principper for at øge aktiviteten i sundhedsvæsnet på baggrund af de nationale retningslinjer.

quote Psykiatrien og de praktiserende læger skal igen modtage patienter som normalt

Heino Knudsen (S), regionsrådsformand

- Med corona-epidemiens fladere og mere langstrakte udvikling skal vi igen begynde at øge den aktivitet, der ikke handler om corona, i vores sundhedsvæsen, siger regionsrådsformand Heino Knudsen (S) i pressemeddelelsen. 

- Samtidig skal vi fortsat håndtere patienter med coronavirus. Vi skal fast have 120 medicinske sengepladser og 45 intensivpladser til coronapatienter, og vi skal fortsat have rammer til at teste borgere for smitte. 

Gradvis genåbning

Åbningen vil foregå i faser.

I den første vil psykiatrien og de praktiserende læger med det samme modtage patienter som normalt. Sygehusene skal udrede, behandle og operere de mest hastende ventende patienter. Det vil være patienter, som har fået udsat deres behandling eller har en nyopdaget sygdom. Her vil lægerne inden for de enkelte specialer på sygehuset vurdere, hvilke patienter der har det største behov, lyder det. 

Læs også
Børn coronatestes i særlig vogn: - Godt hun ikke skal blive mere bange
Læs også
Børn coronatestes i særlig vogn: - Godt hun ikke skal blive mere bange

I den anden fase åbnes der yderligere op for planlagt og ambulant aktivitet, mens man i den tredje fase vil nærme sig en normal situation.

- Det er et større puslespil, der skal gå op, så vi fortsat både har ressourcer til corona-smittede borgere og de patienter, som bliver akut syge. Samtidig med at vi igen skal behandle patienter, hvor behovet ikke har været meget akut. I den forbindelse er det vigtigt at sige til alle borgere: Gå til lægen, hvis du er syg og har brug for behandling. Vi er helt klar til at tage imod dig, siger Heino Knudsen. 

Hurtigst muligt leve op til tidsfrister

Forretningsudvalget fastslår, at regionen hurtigst muligt skal leve op til tidsfristerne, der er omkring behandlings- og udredningsretten, og at alle patienter skal have information om den forventede ventetid så hurtigt som muligt. Genindførelsen af patientrettighederne er dog et nationalt anliggende. 

quote Vi har en stor pukkel af udsatte behandlinger og fortsat et stort behov for corona-beredskabet

Heino Knudsen, regionsrådsformand

- Vi har en stor pukkel af udsatte behandlinger og fortsat et stort behov for corona-beredskabet, så det vil tage lang tid, før vi er tilbage i sundhedsvæsenet, som før corona satte ind, siger Heino Knudsen.

Hensyn til medarbejdere og smitterisiko 

Når der igen skrues op for den normale aktivitet, skal medarbejderne i  COVID-19-beredskabet løse andre opgaver, indtil der er behov for deres ressourcer til  COVID-19-patienter.

- Mange medarbejdere har arbejdet hårdt, haft overarbejde og fået aflyst deres ferie. Ledelserne skal derfor tage de nødvendige initiativer til at sikre ferieafvikling og styrke trivslen blandt medarbejderne. Der skal være tilstrækkelige værnemidler til personalet, og rengøringsniveauet skal vurderes for fortsat at begrænse smitterisikoen, fastslår Heino Knudsen.

Uenigt forretningsudvalg

Flere politikere har kritisereret regeringens strategi for den gradvise genåbning af Danmark. En af dem er formanden for Venstre, Jacob Ellemann-Jensen, som mener, at behandlingsgarantien bør genindføres.

- Vi har bedt om en en klar plan fra regeringen for, hvornår patienterne igen kan regne med at blive opereret og få behandling, siger Jakob Ellemann-Jensen til TV2.

Han henviser til, at regeringen som følge af udbruddet af coronavirus har suspenderet patienters ret til at blive udredt inden for 30 dage og efterfølgende behandlet inden for yderligere 30 dage.

Den samme konflikt verserer i Regionsrådets forretningsudvalg, hvor Venstre gerne ville have gjort planen endnu mere konkret i forhold til patienternes rettigheder for hurtig udredning og hurtig behandling.

- I planen fremgår det, at vi ”hurtigst muligt skal tilbage til normalen”, hvor der genindføres patientrettigheder, som vi havde før corona-krisen. Det er en noget løs formulering, idet vi gerne havde set, at det blev konkretiseret under hvilke omstændigheder, man ville genindføre patientrettighederne, for eksempel antal indlagte, smittetrykket m.v., fortæller Jacob Jensen (V), regionsrådsmedlem til TV2 ØST.

- Både af hensyn til patienterne, så de ved, hvad de har at regne med, men også af hensyn til personalet, så de ved, hvad de har at arbejde efter.


Nyhedsoverblik