Sundhedsudspil får hård medfart: - Man fjerner den demokratiske indflydelse

Toppen i Region Sjælland er betænkelig ved, at de folkevalgte politikere ikke skal bestemme. Det er ærgerligt for demokratiet, siger Heino Knudsen (S).

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Onsdag formiddag præsenterede Lars Løkke Rasmussen (V) og regeringen et udspil til en ny sundhedsreform. Hvis planerne bliver til virkelighed, betyder det samtidig et farvel til landets regionsrådsmedlemmer.

En del af udspillet er, at regionsrådene skal nedlægges og erstattes med sundhedsforvaltninger. Men regeringen ser gerne, at de fem regionsrådsformænd påtager sig posten som formænd for sundhedsforvaltningerne.

Dermed kan Heino Knudsen (S), der er regionsrådsformand i Region Sjælland, fortsætte på formandsposten i sundhedsforvaltningen, hvis han vil.

quote Det vigtige er, at vi får skabt den rigtige model for sundhedsvæsenet. Jeg er ikke begejstret for udspillet

Heino Knudsen (S), regionsrådsformand i Region Sjælland

- Min person eller de andre regionsrådsformænds personer er jo ikke vigtige i den her sammenhæng. Det vigtige er, at vi får skabt den rigtige model for sundhedsvæsenet og for fremtidens sundhedsvæsen. Jeg er ikke begejstret for udspillet, siger Heino Knudsen.

Læs også
Nyt sundhedsudspil: Kæmpe reform skal sikre bedre behandling til patienterne
Læs også
Nyt sundhedsudspil: Kæmpe reform skal sikre bedre behandling til patienterne

Nedlæggelse af regionerne betyder farvel til de folkevalgte

Hvis planerne om at nedlægge landets fem regionsråd bliver til virkelighed, så kan Heino Knudsen vinke farvel til sine kollegaer.

- Jeg er meget utryg ved, at man vil fjerne den demokratiske og dermed befolkningens indflydelse på fremtidens sundhedsvæsen. Det er vigtigt at have et demokratisk valgt styre, der også driver sundhedsvæsenet, for hvem skal sikre, at der bliver prioriteret sundhedsindsatser i hele Danmark, når de store beslutninger skal ligge i en central bestyrelse ét sted i Danmark? Det er jeg ikke sikker på, er en god løsning for Region Sjælland. Jeg tager det her for, hvad det er, et udspil, og håber ikke, det bliver til virkelighed, siger han.

Artiklen fortsætter under videoen. 

Regeringen præsenterer sit sundhedsudspil.

Næstformand i regionsrådet i Region Sjælland, Jacob Jensen (V), har tidligere udtalt til TV ØST, at det er vigtigt, at folkevalgte politikere skal styre sygehusene

- Det er jeg selvfølgelig lidt ærgerlig over, men det er jo et fælles regeringsudspil fra tre partier, og der er nok nogle forskellige betoninger af vigtigheden af, at man har direkte valgte. Nu har man så valgt at gøre det ved udpegning eller indirekte valg via borgmestre og udvalgsformænd, som skal sidde med i de her fællesskaber, og de har selvfølgelig også et folkeligt mandat et eller andet sted, siger Jacob Jensen.

Region Sjælland
Læs også
Regionspolitikere skal have løn for regionsløst år
Region Sjælland
Læs også
Regionspolitikere skal have løn for regionsløst år

Toppen i regionsrådet: Vigtigt at bevare den folkelige forankring

Sundhedsreformen er endnu ikke endeligt vedtaget. Udspillet bliver kun til noget, hvis Lars Løkke Rasmussen (V) og regeringen har flertal efter et folketingsvalg.

- Regeringen har valgt at gå i en retning med fremtidens sundhedsvæsen, hvor jeg ser to store faremodeller. Den ene er centraliseringen af alle de store beslutninger. Hvem skal prioritere midlerne, som vi gør i øjeblikket i Region Sjælland, til for eksempel Nykøbing Falster Sygehus? Vil en national, central bestyrelse også gøre det i fremtiden? spørger Heino Knudsen.

quote Jeg synes bare, det er vigtigt at man stadig har den brede folkelige forankring 

Jacob Jensen (V), næstformand i regionsrådet i Region Sjælland

- Den anden del er, at borgerne ikke direkte vælger de politikere, der skal styre så vigtigt et velfærdsområde.

Også Jacob Jensen er loren ved, hvorvidt borgmestre og udvalgsformænd kan varetage den opgave, som normalt ligger på regionsbordet.

- Jeg synes bare, det er vigtigt, at man stadig har den brede folkelige forankring og dermed også den diskussion af, hvordan sundhedsvæsenet skal udvikle sig. Også så man ved, hvor man skal gå hen som patient, hvis der er nogle ting, man gerne vil have gjort anderledes. Og det er selvfølgelig den opgave, man skal tage på sig, hvis man går ind i det her - enten som borgmester eller udvalgsformand. Der får man en meget tung opgave at skulle løfte i den sammenhæng, siger Jacob Jensen

Christian Christiansen, ledende overlæge på medicinsk afdeling, Nyk.F. sygehus
Læs også
Lokal overlæge om sundhedsreform: - Jeg er meget bekymret
Christian Christiansen, ledende overlæge på medicinsk afdeling, Nyk.F. sygehus
Læs også
Lokal overlæge om sundhedsreform: - Jeg er meget bekymret

Der er brug for mere sundhedspersonale

Både Heino Knudsen og Jacob Jensen er dog tilfredse med, at regeringen i sundhedsreformen har planer om at øge sundhedspersonalet ved at uddanne flere sygeplejersker og flere praktiserende læger.

- Hvis man kan lave denne her øvelse med at investere i sundhedshuse, i teknologi, i alle mulige former for tiltag, som gør, at det bliver interessant for lægerne, altså de yngre læger typisk, at komme ud i de her arbejdsfælleskaber, siger Jacob Jensen (V).

Ifølge Heino Knudsen er det dog ikke nødvendigt med en reform for at få flere praktiserende læger til regionen:

- Vi har brug for mere sundhedspersonale i fremtiden, og det er jeg enig med regeringen i. Vi bør uddanne flere sygeplejersker og læger i Danmark, for vi har behov for mere sundhedspersonale. Men det havde vi ikke behøvet at lave en stor reform for. Nu går der mange år, før der er ro på, siger han.


Nyhedsoverblik