Sundhedstilbud har dårlig adgang for handicappede

Der er for få sundhedstilbud med handicapvenlig adgang i Region Sjælland. Sådan lyder det fra Danske Handicaporganisationer efter en ny undersøgelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hvis man er handicappet i Region Sjælland, og man har behov for eksempelvis ergoterapi eller psykologhjælp, så skal man lede længe efter hjælp.

For der er, ifølge en undersøgelse foretaget af Danske Handicaporganisationer, ingen ergoterapeuter i regionen, der lever op til standarderne for handicapvenlighed. Selvom mange af klinikkerne tror, de gør. Og kun 18 procent psykologer er egnede for alle typer handicap.

quote Jeg synes, det er et kæmpe stort problem, når jeg hører, at en borger skal have psykologbehandling i opgangen, fordi man ikke kan komme ind.

Formand for Danske Handicaporganisationer, Thorkild Olesen

Undersøgelsen viser, at det ikke kun er de to sundhedstilbud, der er et problem. Faktisk er en overvejende del af sundhedstilbuddene i vores region ikke handicapvenlige.

- Jeg synes, det er et kæmpe stort problem, når jeg hører, at en kørestolsbruger er nødt til at få en tandundersøgelse i en trappeopgang. Jeg synes, det er et kæmpe stort problem, når jeg hører, at en borger skal have psykologbehandling i opgangen, fordi man ikke kan komme ind. Det er der heller ikke andre mennesker, der vil finde sig i, siger Thorkild Olesen, der er formand for Danske Handicaporganisationer.

Derfor ønsker Danske Handicaporganisationer nu, at regionen skrider ind og finder en løsning.

En løsning og mere bevidsthed

Danske Handicaporganisationer ønsker blandt andet en mærkeordningen til dels for at gøre det mere gennemskueligt for handicappede at vælge et rigtigt sundhedstilbud, så de ikke skal køre forgæves.

Men de ønsker også at skabe bevidsthed om den manglende handicapvenlighed - i særdeleshed hos behandlerne selv.

For ifølge Thorkild Olesen, så er det ikke i ond tro, når der ikke er handicapvenligt. Mange er bare ikke godt nok informeret, om hvad det vil sige.

quote Rigtig mange privatpraktiserende læger, terapeuter og så videre, de har ikke handicapvenlig adgang.

Regionrådsformand i Region Sjælland, Jens Stenbæk (V)

- Der er mange, der mener, at bare der er en elevator i bygningen, så er det handicapvenligt. Men hvis der er nu er et par trappetrin op til elevatoren, så er det lidt lige meget, siger han.

Derfor har formanden nu skrevet til regionrådsformanden i Region Sjælland, Jens Stenbæk (V).

Afventer hovedstaden

Jens Stenbæk (V) udviser stor sympati for de handicappede, der er berørt af ringe adgang til sundhedstilbud. Han fortæller, at man fra regionens side ønsker lige adgang til alle borgere.

- Men der må vi desværre konstatere, at det er ikke tilfældet i vores region. Rigtig mange privatpraktiserende læger, terapeuter og så videre, de har ikke handicapvenlig adgang, siger regionrådsformanden.

Han er åben over for Danske Handicaporganisationers forslag om en mærkningsordning. Dog afventer man en evaluering fra et tilsvarende projekt i hovedstaden.

- Det går trægt, hører vi, med at få praktiserende læger til at tilslutte sig ordningen. På baggrund af den evaluering, der vil vi så overveje, om vi også skal gøre brug af det, siger Jens Stenbæk (V).

quote Der er det en stor forundring hos mig, at man fra Folketingets side ikke gør noget mere.

Regionrådsformand i Region Sjælland, Jens Stenbæk (V)

Eksisterende klinikker kan ikke ændres

De allerede etablerede klinikker kan man ikke pålægge at leve op til nogle fastsatte krav om tilgængelighed.

- Der er det en stor forundring hos mig, at man fra Folketingets side ikke gør noget mere. Giver kommunerne bedre mulighed for at sikre bedre handicaptilgængelighed, Jens Stenbæk (V).

- I forhold til andre erhverv, hvor man stiller miljøkrav og krav om ændringer af bygningsmæssige rammer indenfor kort tid, så gør man slet ikke noget for at sikre at vores handicappede har let adgang til sundhedstilbud, siger Jens Stenbæk (V).

quote  Regionerne <em>har </em>en rolle at spille.

Formand for Danske Handicaporganisationer, Thorkild Olesen

Derfor opfordrer regionrådsformanden Folketinget til at kigge på mulighederne for en lovændring, så kommunerne kan pålægge eksisterende klinikker at omlægge sig til handicapvenlighed.

Flerdelt ansvar

Thorkild Olesen giver regionrådsformanden ret i, at der er flere til at deles om ansvaret. Heriblandt kommunerne.

Men han mener også at Region Sjælland skal huske at påtage sig deres del.

- Regionerne har en rolle at spille. Regionerne har den rolle at spille, at det er dem, der skal indgå aftaler med sundhedspersonerne. Dem der skal drive klinikkerne. I de aftaler kan de få indføjet, at hvis man har en klinik, skal den gøres tilgengælig, siger formanden for Danske Handicaporganisationer.

Se herunder, hvor mange sundhedstilbud, der har handicaptilgængelighed:

Samlet antal registrerede behandlereAntal med handicapvenlig adgangProcentdel med handicapvenlig adgang
Ergoterapeut1600 %
Fodterapeut2619938 %
Fysioterapeut1279272 %
Kiropraktor381334 %
Praktiserende læge26421180 %
Psykolog1903518 %
Speciallæge1305845 %
Tandlæge26310640 %
Tandplejer3133 %
Samlet antal129261548 %

 


Nyhedsoverblik