Sundhedsreform skal sikre flere praktiserende læger: - Det mål, det når man ikke

Den nye sundhedsreform vil komme problemet med manglende praktiserende læger til livs. Men det kan være lettere sagt end gjort.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

På Lægecenter Korsør er de lige nu tre praktiserende læger.

Dog burde de være fem. I lang tid har lægecentret søgt efter flere læger, men det er endnu ikke lykkedes. Det betyder, at de resterende læger har langt mere arbejde.

- Det bliver sværere at overskue det hele, fordi vi bliver nødt til at have flere bolde i luften for at have styr på patientbehandlingen, forklarer praktiserende læge Helge Madsen.

Læs også
Ny sundhedsreform på plads - vil oprette 25 nærhospitaler

Det problem vil regeringen og en række partier med den nye sundhedsreform komme til livs. Det vil de blandt andet gøre ved at give de studerende, der vælger hoveduddannelsen i almen medicin, et halvt år mere praktik hos en almen praksis og et økonomisk tilskud til de læger, der søger væk fra storbyerne.

Men ifølge Helge Madsen bliver de tiltag indført for sent.

- Jeg synes, der skulle være sket noget for 5-10 år siden. For hver dag der går, uden at der bliver handlet, bliver problemet større.

45.500 borgere mangler fast læge

Manglen på praktiserende læger er langt fra kun hos lægehuset i Korsør. De seneste tal fra 2021 viser, at der i Region Sjælland er 45.500 borgere uden en egen fast læge. Det svarer til 5,4 procent af regionens 838.840 indbyggere.

Derfor vil regeringen med den nye sundhedsreform lokke flere læger til almen praksis.

Målsætningen er, at der senest i 2035 skal være 6.500 speciallæger i almen medicin. Det svarer til en stigning på 43 procent. Men det er dog lettere sagt end gjort, fastslår PLO.

- Vi har jo i Sjælland haft en brændende platform i forhold til lægemangel gennem lang tid, så jeg kan være bekymret for, at de tiltag, der er skitseret i den såkaldte sundhedsreform, om de er nok, og specielt om de er nok på den korte bane. Fordi der er meget langt til 2035, udtaler Camilla Høegh-Guldberg, formand for PLO-Sjælland.

Læs også
Regionsrådsformand: Ny sundhedsreform er et meget vigtigt skridt

Det første skridt på vejen er dog taget. Men Helge Madsen slår fast, at der stadig er lang vej til, at problemet er løst.

- Det mål, det når man ikke, medmindre at der bliver udvist et politisk mod, at der bliver udvist politisk handling, og at man er parat til at sørge for de nødvendige ressourcer for, at det bliver attraktivt, siger den praktiserende læge.