Sundhedsminister om nye nærhospitaler: - Vi mener, det er nødvendigt

Regeringens nye udspil om mere nærhed peger på tre steder her i regionen, hvor den mener, det vil være oplagt at placere nærhospitaler.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Onsdag fremlagde regeringen deres bud på et sundhedsudspil, der lægger op til, at der bliver oprettet 20 såkaldte nærhospitaler i landet.

Her i landsdelen mener regeringen, at er det er oplagt, at der skal ligge et nærhospital i Nakskov, Næstved og Kalundborg. Planen er, at nærhospitalerne blandt andet skal tage sig af røntgen, blodprøver eller målinger af hjertet og lave kontrol af patienter med blandt andet kol og diabetes.

Regeringen vil afsætte fire milliarder på projektet, som kommunerne kan søge.

Her på TV2 ØST har vi spurgt sundhedsminister Magnus Heunicke (S) nærmere ind til projektet.

Der findes allerede sundhedshuse mange steder i Region Sjælland i Kalundborg og Nakskov. Hvad bliver forskellen på dem og de her nærhospitaler?

- Jeg forstår godt, man er lidt tøvende. For det er et nyt element, som vi sætter ind nu i vores sygehusstruktur, som, vi mener, er nødvendig, for der er blevet for langt til akutsygehusene, til de sygehuse, der er supersygehuse. Der findes et sygehus i Næstved, der findes nogle meget gode sundhedshus og akutsygehus i Kalundborg og sundhedshus i Nakskov. Jeg kender de projekter temmelig indgående - det, vi giver her, det er en håndsrækning til, at man kan udbygge de steder, siger Magnus Heunicke. 

- Vi har i alt en pulje til fire milliarder kroner, man kan få del i og få udbygget med funktioner. Det skal være funktioner, der giver mening det enkelte sted. Vi har for mange patienter, der stadig, selvom der er lokale tilbud, i dag kører for langt og skal bruge for lang tid på vores landeveje for at komme frem og tilbage til kontroller, som man sagtens kan lave tæt på.

Et sundhedsfagligt arbejde går i gang

Men Magnus Heunicke, det er meget lidt konkret. Fire milliarder kroner. Kan du ikke være bare lidt mere konkret i forhold til de mennesker, der står dernede og tænker, at det er ligesom det sundhedscenter, vi kender?

- Helt konkret: Mennesker med kroniske sygdomme, det kan være en diabetespatient, det kan være en kolpatient, der ved vi, at de sundhedshuse, I nævner her, de kan en del af det, men nu vil vi bede Sundhedsstyrelsen om at definere, hvad skal man kunne ellers i sundhedshusene, lyder det fra ministeren.

- Det bliver et helt sundhedsfagligt arbejde, som jeg som politiker må have respekt for, at det skal de levere. Det, jeg kan levere, er en plan for, at det skal ske og midlerne til, at det kan ske. Men selve indholdet, det er jeg nødt til at have respekt for, at Søren Brostrøm og hans folk sidder og definerer en præcis liste over, hvad man skal kunne som sådan et nærhospital, og hvad man så kan gøre, og der er nogle af de kommuner, som I har besøgt, som har nogle ideer, sammen med Region Sjælland om, at de godt kan tænke at udbygge på det niveau og det niveau.

Løser mursten problemerne?

Lægeforeningen siger, at penge til mursten ikke løser det, og vi ved, at der mangler sundhedspersonale i hele landet. Især i yderområderne. Så hvordan vil I bemande de her nye nærhospitaler, så det får en ordentlig kvalitet?

- Selve bemandingen bliver udskudte funktioner fra det akutsygehus, som er tættest på. Det kan være Slagelse eller Nykøbing Falster. Det kunne også være det nye, der kommer i Køge, som skal sende bemanding til de her steder. Plus den kommunale del.

Hvad er et nærhospital?

Så vil de jo mangle de mennesker?

- Jo, men vi kan ikke blive ved med at gøre det samme, som vi har gjort for lang tid i vores sundhedsvæsen - at centralisere hele tiden. Vores medarbejdere løber alt for hurtig for at få det her til at hænge sammen. Hvis vi bringer sundheden tættere på borgeren, så kan vi også få forebygget at nogen ender med at få de her kroniske sygdomme til at gå ud af kontrol, og man skal så ind i en akutindlæggelse, som kommer til at koste mange flere medarbejdertimer og så vil det selvfølgelig være utrygt og ubehageligt for den enkelte patient at være udsat for.

HER ER REGERINGENS 13 INITIATIVER: