Sundhedsminister efter samråd om kræftskandale: - Nu kommer vi til at undersøge samtlige regioner

Folketinget har tirsdag afholdt samråd om kræftskandalen på Ringsted Sygehus. Nu skal samtlige regioner undersøges, siger sundhedsministeren.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) vil undersøge alle regioner i forbindelse med kræftskandalen på Ringsted Sygehus.

Det er kommet frem, efter Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg havde kaldt sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) i samråd tirsdag eftermiddag om problematikken.

quote Der er sket store fejl i Ringsted

Magnus Heunicke (S), sundheds- og ældreminister

Her blev ministeren bedt om at redegøre for, om ministeren mente, at Region Sjælland har taget de fornødne skridt for at sikre, at der ikke fremover foretages mangelfulde brystkræftundersøgelser, og hvordan regionen og sundhedsvæsenet fremadrettet vil hjælpe de kvinder, der siden har udviklet kræft.

- Nu kommer vi til at undersøge samtlige regioner, og hvordan man tolker de henvisninger, man får, siger sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke.

Det er dybt alvorligt

Region Sjælland har tirsdag besluttet at indføre en midlertidig retningslinje, hvor alle kræfpakkehenvisninger fra egen læge resulterer i et kræftpakkeforløb.

- Nu har jeg sat Sundhedsstyrelsen i gang med at undersøge, om der overhovedet er grundlag for at være i tvivl - og det er der åbenbart, for der er sket store fejl i Ringsted med, at når man kommer med en henvisning fra egen læge, der har konstateret, at der er risiko for brystkræft, så er man ikke kommet ind i kræftpakke-forløbene - og det kan vi ikke leve med, siger Sundhedsminister Magnus Heunicke.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Tre kvinder stod forleden frem i Jyllands-Posten og fortalte, at de ikke blev sendt i kræftpakke-forløb på Ringsted Sygehus, selvom deres praktiserende læge havde henvist dem med en mistanke om brystkræft.

Når man bliver henvist i kræftpakke-forløb, er tidsfristen for udførelsen af den kliniske mammografi kortere end ved en almindelig henvisning.

- Det er dybt alvorligt, og derfor er det klogt, at regionen i dag har handlet og lavet nye retningslinjer for, at man fremover kommer direkte ind til kræftpakkeforløbene, hvis egen læge konstaterer, at det er nødvendigt, siger Magnus Heunicke.

Kræftens Bekæmpelse: Kvinder må ikke afvises

Ifølge Kræftens Bekæmpelse er det på tide, at sundhedsministeren nu går ind i sagen om mangelfulde brystkræftundersøgelser på Ringsted Sygehus.

quote Kræftpatienter må aldrig være i tvivl, om at de får den bedste og hurtigste behandling

Jesper Fisker, administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse

- Kræftpatienter må aldrig være i tvivl, om at de får den bedste og hurtigste behandling. Tryghed er altafgørende. Men i den pågældende sag er der desværre rejst tvivl om behandlingens kvalitet. Det er under al kritik, siger Jesper Fisker, administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse.

Han peger på, at man på udsætter mennesker, der står i en sårbar og muligvis livstruende situation, for helt urimelige vilkår.

Heino Knudsen
Læs også
Region Sjælland ændrer praksis efter kræftskandale på Ringsted Sygehus
Heino Knudsen
Læs også
Region Sjælland ændrer praksis efter kræftskandale på Ringsted Sygehus

- Vi må have kortlagt, hvilke procedurer, der kan sikre kræftpatienterne en hurtig og direkte vej til et behandlingsforløb. Jeg håber og tror, at alle parter bakker op om de fælles initiativer, der må komme fra politisk side, slår Jesper Fisker fast.  

Ikke tilfreds før hele sagen kan lukkes

I december 2018 oplyste Region Sjælland, at der i perioden fra 1. marts 2013 til 24. maj 2017 kunne have været udført mangelfulde visitationer til brystundersøgelser på Ringsted Sygehus.

Cirka 2.600 kvinder var blevet mangelfuldt undersøgt i perioden, oplyste regionen til Styrelsen for Patientsikkerhed, og derfor blev 735 kvinder indkaldt til en ny undersøgelse. Patienterstatningen er nu i gang med at gennemgå 304 kvinders patientforløb.

quote Jeg er som Sundhedsminister ikke tilfreds før hele sagen kan lukkes

Magnus Heunicke (S), sundheds- og ældreminister

Hele sagen har nu fået Region Sjælland til at indføre en midlertidig retningslinje.

- Det burde ikke være nødvendigt. Der burde være styr på det, og at vi er her, hvor vi er er, det er en dybt alvorlig og dybt ulykkelig situation, siger Sundhedsminister Magnus Heunicke.

Læs også
Kræftsyg kvinde blev afvist af Ringsted Sygehus: - Det er forrykt
Læs også
Kræftsyg kvinde blev afvist af Ringsted Sygehus: - Det er forrykt

Kan patienterne i Region Sjælland følge sig trygge med det udspil, som Region Sjælland er kommet med i dag?

- Jeg er som Sundhedsminister ikke tilfreds før hele sagen kan lukkes. Der er stadigvæk aktive pålæg på afdelingen i Ringsted Sygehus, og der er stadigvæk konkrete sager med enkelte personer på Ringsted Sygehus, der sidder i visitationen, siger Magnus Heunicke.

Venstre: - De andre regioner burde hjælpe Region Sjælland

Det er sagen, der fortsætter med at rulle, mener Ellen Trane Nørby (V), der er medlem af Sundheds- og Ældreudvalget.

- Jeg synes, Sundhedsministeren iværksætter nogle af de initiativer, vi har bedt om, og det er jeg glad for. Men mange af svarene bekymrer mig, for det er jo ikke et svar. Det er en Sundhedsminister, der er mindst ligeså bekymret på kvindernes vegne, som vi er. På den måde er den her sag på ingen måde afsluttet, heller ikke med det samråd, vi har haft i dag, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

Ellen Tran Nørby (V), der er medlem af Sundheds- og Ældreudvalget, efterspørger mere hjælp fra de andre regioner.
Ellen Tran Nørby (V), der er medlem af Sundheds- og Ældreudvalget, efterspørger mere hjælp fra de andre regioner. Foto: TV2

Kan patienterne være sikker på, det ikke sker igen?

- Det er det, ministeren siger, at han ikke har tillid til før politisagen og Styrelsen for Patientsikkerhed har lukket alle sagerne. Det må jeg gå ud fra, er det budskab, som patienterne skal forholde sig til, siger Ellen Trane Nørby.

- Jeg synes, det er enormt problematisk. Jeg havde gerne set mere handlekraft fra regeringens side i forhold til at gribe ind og sikre, at man i de andre regioner hjælper Region Sjælland. Det håber jeg, ministeren vil gøre fremadrettet.

DF: Gælder proceduren også i de andre regioner?

Samrådsspørgsmålene tirsdag er stillet efter ønske fra Liselott Blixt (DF).

Det er de nyeste tilfælde med patienter, der har fået mangelfulde behandlinger i Region Sjælland, der har fået hende op af stolen.

- Jeg synes, det er utrolig trist. Specielt når vi ved, at der kører en sag, hvor man hele sommeren har prøvet at lave kampagner til personalet og alle andre om, at nu skal man gøre noget og på grund af de andre kræftskandaler, og så er der nogle, der har fået afvist deres henvisning. Det er utroligt, og det kan jeg ikke forstå, siger Liselotte Blixt.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det var Listelotte Blixt (DF), der havde kaldt ministeren i samråd tirsdag eftermiddag.
Det var Listelotte Blixt (DF), der havde kaldt ministeren i samråd tirsdag eftermiddag. Foto: TV2

Det undrer hende, at Region Sjælland nu indfører en midlertidig hurtigere procedure:

- Det troede jeg i forvejen, man havde. Nu gør regionen bare det, som jeg og ministeren mente, man skulle gøre. Det undrer mig, at man på den her måde afviser, når der er lavet en henvisning. Jeg stiller selvfølgelig også spørgsmål til de andre regioner, om det er en procedure, der kun er i Region Sjælland, eller om det også er i de andre regioner.


Nyhedsoverblik