Sundheden halter i kommunerne

Kommunale chefer skal ikke belønnes med en kontant sum penge, hvis de får antallet af syge medarbejdere i kommunen til at falde. Det mener borgmesteren i Næstved Kommune - selv om kommunen har et højt sygefravær.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Antallet af syge medarbejdere i kommunerne stiger samtidig med at kommunerne mangler hænder til at passe børn, de ældre og undervise i skolerne.

Derfor bør flere kommuner belønne de kommunale chefer med mere i løn, hvis de formår at skabe bedre forhold for de ansatte og få antallet af sygedage til at falde.

Det mener den borgerlige tænketank Cepos og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Men i Næstved Kommune, hvor sygefraværet er blandt de højeste i hele landet, får den tanke et skud for boven.

- Jeg er ikke meget for kontante belønninger på bestemte områder, siger borgmester Henning Jensen (S). Han frygter, at det vil få de kommunale chefer til at fokusere for meget på sygefraværet på bekostning af andre områder.

- Det er naturligvis et alvorligt og bekymrende problem, men der er altså også andre ting en kommunaldirektør skal tage hensyn til, siger Henning Jensen til Politiken.

Blot fem procent af landets 98 kommuner har ifølge avisen lavet en ordning, hvor de kommunale chefer bliver belønnet kontant, hvis sygefraværet falder.

Det koster i direkte udgifter kommuner og staten 14 milliarder kroner på sygedagpenge om året.