Succes med hjemmevaccinationer – nu udvides ordningen

I alt 11 ombyggede ambulancer kører i disse uger ud til sengeliggende borgere, som har takket ja til en corona-vaccination.

I en ombygget ambulance drager social- og sundhedsassistent Rikke Olsen sammen med en læge fra Region Sjælland ud til borgere, som selv har svært ved at komme til et vaccinationscenter.

Ordningen blev sat i værk i starten af marts for netop at nå ud til de borgere, der ellers måske slet ikke ville få mulighed for at blive vaccineret mod corona.

quote Jeg synes, det er dejligt, at vi har en mulighed for at kunne nå den her borgergruppe

Rikke Olsen, social- og sundhedsassistent

Det har nu vist sig at gå så godt, at ordningen siden er blevet udvidet til hele Region Sjælland.

- Jeg synes, det er dejligt, at vi har en mulighed for at kunne nå den her borgergruppe, som ellers normalt ikke ville have haft ressourcerne til selv at have bestilt en tid, siger Rikke Olsen.

Ordningen omfatter i Region Sjælland omkring 800 hjemmeboende borgere, som kun meget vanskeligt kan flyttes til et vaccinationscenter.

- Grunden til, at vi kører ud til de her borgere, er, at de af kommunen er identificeret som svært mobiliserbare – det er borgere, som ikke umiddelbart kan transporteres til et vaccinationscenter, og derfor har man i samarbejde med kommunen og Region Sjælland valgt, at vi kører ud til dem, forklarer Bettina Tomczyk, sundhedsfaglig specialkonsulent, Region Sjælland.

Ombygget med køleskab

I alt 11 biler kører ud og vaccinerer hver 12 borgere om dagen i denne uge.

- Den første dag (med ordningen red.) gav os et helt tydeligt billede af, at det her var et tydeligt behov hos borgerne – de var meget glade for, at vi kom – og kommunerne oplever det som vigtigt for vaccinationsindsatsen i den enkelte kommune, siger Bettina Tomczyk, som peger på, at gruppen af borgere, som bliver hjemmevaccineret, omfatter mange sårbare personer.

Coronavacciner skal opbevares ved en særlig lav temperatur - derfor er ambulancerne blevet indrettet med køleskab, fortæller social- og sundhedsassistent Rikke Olsen.
Coronavacciner skal opbevares ved en særlig lav temperatur - derfor er ambulancerne blevet indrettet med køleskab, fortæller social- og sundhedsassistent Rikke Olsen. Foto: Rikke Stockholm - TV2 ØST

Ambulancen er ombygget helt særligt til at håndtere de skrøbelige vacciner.

- Vi har fået indrettet ambulancen, så den er tilpasset de behov, vi har brug for med et køleskab, der holder vaccinen den rette temperatur, forklarer Rikke Olsen.

Bertel Frederiksen fra Nysted er således en af de borgere, som Rikke Olsen forleden lagde vejen forbi:

- Vi er meget taknemlige for, at det kan lade sig gøre på den her måde (at få vaccinen hjemme red.), for ellers skulle jeg køre fire gange til Nykøbing (Falster red.) – den her måde at få det gjort på, det er rigtig dejligt, siger Bertel Frederiksen.

Bertel Frederiksen fra Nysted er glad for at han er blevet tilbudt vaccination i eget hjem.
Bertel Frederiksen fra Nysted er glad for at han er blevet tilbudt vaccination i eget hjem. Foto: Rikke Stockholm - TV2 ØST

I denne uge ventes 390 borgere at få første vaccine-stik – imens 48 borgere, der blev vaccineret første gang 5. marts, kan se frem imod andet vaccine-stik nu på fredag.