Styrelse ophæver påbud i brystkræftsag - men kvinder får stadig forsinket behandling

Styrelsen for Patientsikkerhed har fjernet de sidste to påbud mod den afdeling, der undersøger kvinder for brystkræft i Region Sjælland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Afsnittet for brystundersøgelser i Region Sjælland er ikke længere underlagt påbud.  

Styrelsen for Patientsikkerhed ophæver nemlig de sidste to påbud, som afdelingen fik i februar, og også det skærpede tilsyn mod en overlæge er fjernet.

Det skriver Region Sjælland i en pressemeddelelse.

- På vegne af borgerne er jeg meget glad for vurderingen fra Styrelsen for Patientsikkerhed og ophævelsen af påbuddene. Vi har haft et meget stort fokus på denne sag politisk, og vi har med 7-punktsplanen taget de nødvendige skridt for at komme hertil med ophævelse af påbud og et brystkræftområde i en positiv udvikling med den plan, vi har lagt, siger Heino Knudsen (S), regionsrådsformand i Region Sjælland. 

Fejl og mangler truede patientsikkerheden

Påbuddene blev i februar givet til den radiologiske afdeling, der dengang lå på Ringsted Sygehus, som en udløber af sagen om mangelfulde brystundersøgelser fra 2013 til 2017. Styrelsen for Patientsikkerhed havde ved et tilsynsbesøg på afsnittet for brystundersøgelser fundet så mange fejl og mangler, at man vurderede, at de samlet set udgjorde ”større problemer af betydning for patientsikkerheden".

quote Det her er et signal til patienterne om, at de trygt kan komme hos os

Jesper Gyllenborg, vicedirektør på Sjællands Universitetshospital

I foråret blev påbuddet om ”udarbejdelse af nye instrukser for visitationer samt bedre samarbejde mellem afdelinger” fjernet, men der hvilede fortsat to påbud over afdelingen, på trods af at sygehuset havde meldt ud, at de forventede at der var rettet op på alle tre påbud senest den 15. februar 2020.  

De tilbageværende to påbud dikterede, at afdelingen skulle sikre ”en tilstrækkelig instruktion af lægerne på Radiologisk afdeling i patientsikre arbejdsgange” og at afdelingen skulle sikre ” indhentelse af tilstrækkeligt informeret samtykke forud for iværksættelse af udredning af patienter på Radiologisk afdeling”.

Det er disse to påbud, der nu er blevet fjernet, fordi man ved styrelsens sidste kontrolbesøg på afsnittet har vurderet, at der "ikke var problemer af betydning for patientsikkerheden". Siden påbuddene er blevet givet, er afsnittet samtidig blevet flyttet fra Ringsted Sygehus til Roskilde Sygehus, da hele brystkræftområdet nu er blevet samlet under Sjællands Universitetshospital. Det er sket som et led i den ”7-punktsplan”, som Region Sjælland har lagt i forbindelse med de mangelfulde brystundersøgelser fra 2013 til 2017.

7-punktsplan i Region Sjælland på baggrund af mangelfulde brystundersøgelser:

1: Hotline for berørte kvinder Kvinder der er berørt at sagen, kan på hverdage fra 8-22 få rådgivning og hjælp i f.t. at klage og søge erstatning. Kvinder kan også få afklaret om de har fået en mangelfuld undersøgelse.

 

 

2: Personlig samtale Kvinder der har fået konstateret brystkræft tilbydes en personlig samtale med afdelingen, eller alternativt andre uvildige fagpersoner, for at få afklaring om deres forløb, behandling, samt klage og erstatningsmuligheder.

 

 

3: Psykologbistand Region Sjælland har indgået aftale med en virksomhed som kan yde krisehjælp og psykologbistand til berørte kvinder. Såfremt nogle hellere selv vil finde en psykolog finansieres dette af Region Sjælland.

 

 

4: Vurdering fra Rigshospitalet. Rigshospitalet vurderer undersøgelses- og behandlingsforløb for de kvinder, der har fået konstateret kræft i perioden, for at afdække om der er sammenhæng til den mangelfulde undersøgelse. Ud fra vurderingen kontaktes de kvinder, hvor vi anbefaler, at de klager og søger erstatning.

 

 

5: Afdelingen flyttes til Sjællands Universitetshospital. Afdelingen der udfører undersøgelserne for brystkræft foreslås flyttet til Sjællands Universitetshospital. Regionsrådet vil hurtigst muligt tage stilling til den organisatoriske flytning og en eventuel fysisk flytning.

 

 

6: Overvågning af at kvaliteten opretholdes. For at sikre, at der også fremadrettet er den rette faglige kvalitet på afdelingen, vil der blive gennemført en løbende klinisk kontrol af 10 udvalgte patientforløb pr. måned fra marts 2019. Der følges løbende op på, at alle retningslinjer er opdaterede og bliver fulgt.

 

 

7: Medarbejderne skal fortælle hvis de oplever kvalitetsproblemer Der gennemføres en kampagne for at styrke kendskab til regional retningslinje for bekymringshenvendelser. Her har medarbejderne både ret og pligt til at gå til ledelsen, hvis de oplever problemer.

 

 

Kilde: Region Sjælland

- Jeg er først og fremmest glad på afdelingens og personalets vegne. Det har været nogle hårde år for dem på mange måder. Jeg er også rigtig glad på patienternes vegne, for det har jo været en utryg situation for kvinderne i Region Sjælland, der skulle undersøges og behandles for brystkræft. Det her er et signal til patienterne om, at de trygt kan komme hos os, siger Jesper Gyllenborg, vicedirektør på Sjællands Universitetshospital, til TV2 ØST.

Udover fjernelsen af påbuddene har Styrelsen for Patientsikkerhed også fjernet det skærpede tilsyn mod den daværende specialeansvarlige overlæge på afsnittet. Region Sjælland oplyser, at lægen fortsat arbejder på afdelingen i en anden stilling.

Kvinder får stadig forsinket behandling

Selvom påbuddene nu er blevet fjernet, er der dog stadig store problemer på afsnittet, der skal rettes op på.

Afsnittet kæmper især med at overholde kræftpakkens tidskrav fra henvisning til begyndt behandling, hvor Sundhedsstyrelsen anbefaler, at kvinder skal i behandling inden for 27 dage.

I første kvartal af 2020 fik 56 procent af kvinderne i Region Sjælland, der blev henvist af egen læge til undersøgelse for mulig brystkræft, en undersøgelse til tiden. I andet kvartal var tallet faldet til 44 procent, og i de første to måneder af tredje kvartal var tallet helt nede på 16 og 18 procent.

quote Der har vi jo en klar fordel, når vi nu er kommet under samme tag

Jesper Gyllenborg, vicedirektør på Sjællands Universitetshospital

- De lave tal henover sommeren handler først og fremmest om, at vi har brugt utroligt mange kræfter på at få håndteret og få styr på nogle af de ting, som vi fandt mest presserende både i forhold til patientsikkerheden, men også i forhold til at kvalitetssikre og lave nye arbejdsgange, fortæller Jesper Gyllenborg og fortsætter: 

- Derfor har der været lidt forsinkelser på nogen af udredningerne, som gør at vi ligger rigtig dårligt i forhold til overholdelsen af forløbstiderne i kræftpakkerne i juli og august især – men også i kvartalet før, for det var bestemt heller ikke tilfredsstillende.

Læs også
Kræftsyg kvinde blev afvist af Ringsted Sygehus: - Det er forrykt
Læs også
Kræftsyg kvinde blev afvist af Ringsted Sygehus: - Det er forrykt

Tallet for tredje kvartal når dog at rette sig lidt, da der er en markant fremgang i de foreløbige tal for september, som aktuelt ligger på 73 procent.

- Det er et foreløbigt tal, for vi er ikke færdige med at registrere alle patientforløbene i september måned. Men det er i hvert fald blevet klart bedre, og vi synes, at det er en klar indikation på, at vi er på vej i en bedre retning.

Jesper Gyllenborg understreger samtidig, at der ikke er tale om store overskridelser af forløbstiderne.

- Når man siger, at vi overholder 44 procent i andet kvartal, så betyder det, at vi ikke nåede 56 procent til tiden. Men det er jo ikke sådan, at de har ventet i et år. De har i gennemsnit ventet i otte dage udover de 27 dage.

Forløbstider skal forbedres

For at rette op på forløbstiderne inden for den nærmeste fremtid har Sjællands Universitetshospital valgt at fokusere på at forbedre overleveringen, så der ikke bliver brugt unødig tid, når en udredning skal overleves fra et speciale til et andet.

- Der har vi jo en klar fordel, når vi nu er kommet under samme tag. Det giver altså nogle fordele, som gør, at vi burde kunne koordinere det her så meget bedre, at vi nok skal få styr på forløbstiderne, siger Jesper Gyllenborg

ringsted_sygehus3.jpg
Læs også
Styrelse giver påbud til skandaleramt sygehus
ringsted_sygehus3.jpg
Læs også
Styrelse giver påbud til skandaleramt sygehus

Jesper Gyllenborg forventer, at man i løbet af 1. kvartal i 2021 vil kunne begynde at se effekterne af de tiltag, som Sjællands Universitetshospital har igangsat i forsøget på at bringe forløbstiderne ned. Forretningsudvalget i Region Sjælland følger også fortsat brystkræftområdet tæt, og ifølge Heino Knudsen er et af fokuspunkterne netop at forbedre overholdelsen af kræftpakker for brystkræft.

Sagen om de mangelfulde brystundersøgelser i perioden fra 2013 til 2017 er endnu ikke afsluttet, og Region Sjælland afventer politiets vurdering af den anmeldelse, der kom i maj 2019 fra Styrelsen for Patientsikkerhed. Flere af de berørte patienter fra 2013 til 2017 afventer også svar på deres forløb fra Patienterstatningen.

 


Nyhedsoverblik