Storken uddød i Danmark

Der er ikke længere storkereder i Danmark. Landbruget er blevet for ensformigt og uden fugls føde, lyder forklaringen fra ornitologerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Den folkekære flyver har forladt et af sine fædrene lande.

2007 blev det foreløbig sidste år med vilde, hvide storke i den danske natur. Frem til 2000 blev der årligt udruget vilde storkeunger i Danmark, men siden da har man ikke hvert år kunnet se storkeunger her i landet.

- Vi må konstatere, at der i 2008 ikke er nogen storke af vild proveniens i de danske storkereder. Så jeg vil i år erklære den oprindelige danske storkebestand for uddød, siger Hans Skov, der er Dansk Ornitologisk Forenings (DOF) storkeekspert.

Storke i vores nabolande
I mere end tre årtier har han fulgt afviklingen af den danske storkebestand, der i 1970 talte 40 par.
Storkebestanden i Danmark toppede midt i 1800-tallet med op imod 10.000 ynglepar.

I samme moment har Hans Skov noteret, at den hvide stork trives i de fleste af vores nabolande i en grad, så den samlede bestand i verden er vokset til flere end 165.000 par.

- Mens vi her i landet har sagt farvel til de oprindelige storke, kan vi opleve storkerekorder bare 48 kilometer syd for den dansk-tyske grænse.

Landbruget får skylden

I landsbyen Bergenhusen er der i år 18 par storke på rederne. Og der er beboede storkereder i Holzacker og ved Schafflund blot 10 kilometer syd for den dansk-tyske grænse, siger Hans Skov.

- Forklaringen er enkel og lige til. Landbruget syd for Danmark bliver drevet langt mere ekstensivt og storkevenligt med vedvarende græsarealer, høslet og kreaturer i det fri, end det er tilfældet i det danske industrilandbrug.