¨

Store udgifter til vikarer

Foto: TV ØST

Stigende sygefravær og manglen på hænder gør nu, at kommunerne må bruge store summer på vikarer. Især er udgifterne på ældreområdet flere steder eksploderet i løbet af få år.

I Holbæk forventer de et forbrug i 2007 på 37 mio. kr. hvilket er en stigning på 7 mio. i forhold til sidste år. I Ringsted er udgiften steget fra 11 til mere end 17 mio. kr. på 3 år og hårdest ramt er Næstved, hvor udgifterne er mere end fordoblet fra 24 mio. i 2005 til ca 50 mio. i år.

- Det er jo selvfølgelig, det der gør, at vi sidder i nogle meget stramme forhandlinger i øjeblikket, hvor man skal have enderne til at hænge sammen, siger Kirsten Devantier, der sidder i Udvalget for Omsorg, Handicap og Psykiatri i Næstved Kommune.

Hun beklager at de ekstre penge til vikarer går til at dække et område, som borgerne så ikke rigtig kommer til at mærke værdien af. 

- Kommunerne skal være bekymrede, for det er ikke en særlig hensigtsmæssig måde at bruge pengene på, forklarer Jacob Torfind professor i ledelse på Roskilde Universitetscenter.

Han mener kommunerne er kommet alt for sent i gang med at tænke i øget arbejdsglæde og bedre vilkår, der kan holde på medarbejderne.

- Arbejdsglæde handler meget om, at man kan få lov at bruge sine kompetencer og evner, og det ligger det lidt svært med i øjeblikket, hvor der er mange regler og meget tidsrøvende kontrol i kommunerne, siger han.

- Vi har måske ikke været opmærksomme tidligt nok, men netop i forbindelse med kommunesammenlægningen har der også været mange andre ting at tænke på, siger Kirsten Devantier.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App