Store besparelser i regionen kan ramme føde- og børneafdeling hårdt

Der skal spares kraftigt på gynækologisk afdeling, fødeafdelingen samt børneafdelingen på Roskilde Sygehus, oplyser kilder til TV ØST.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Region Sjælland skal spare 184 millioner kroner på næste års budget - og det kan få konsekvenser for de fødende i regionen.

Ledelsen på Sjællands Universitetshospital ønsker som et led i den store spareøvelse at etablere en såkaldt fødeklinik med ukomplicerede fødsler bemandet alene med jordemødre og ingen læger.

De komplicerede fødsler skal således flyttes ud til fødeafdelingerne på akutsygehusene i Holbæk eller Slagelse, indtil byggeriet i Køge står færdigt, og alle fødende fra Østsjælland skal samles på Sjællands Universitetshospital.

Det står på dagsordenen til et møde i forretningsudvalget i Region Sjælland, som holdes på mandag.

I dagsordenen står der:

De store besparelser i Region Sjælland rammer især Sjællands Universitetshospital i Roskilde og Køge, der skal afskedige medarbejdere svarende til 215 fuldtidsstillinger. Samtidig bliver 145 ubesatte stillinger nedlagt. 

Ifølge TV ØST´s oplysninger skal især gynækologisk afdeling, fødeafdelingen samt børneafdelingen på Roskilde Sygehus spare meget, og det er her, at en drøftelse om en fødeklinik kommer ind i billedet.

Regionsrådsformand ked af besparelser

I mandags varslede Region Sjælland, at op mod 317 fuldtidsmedarbejdere får en fyreseddel, og samtidig bliver der nedlagt ubesatte stillinger svarende til 278 fuldtidsstillinger.

Besparelserne skyldes store udgifter til behandlinger af komplicerede sygdomme samt udgifter til dyr sygehusmedicin.

Regionsrådsformand Heino Knudsen sagde mandag, at man i Region Sjælland heller end gerne ville være sparerunden foruden. Han har forståelse for de protester, der har været fra fag- og patientforeninger.

- Jeg forstår godt, at alle er både vrede og frustrerede over den her situation, som vi også er rigtig kede af både fra administrativt og politisk hold i hele Region Sjælland, sagde han.

- Det er et rigtigt hårdt slag lige nu, men det er desværre også så stor en sparerunde, at vi ikke kan friholde nogle faggrupper, og derfor er det vores sygehuslederes opgave at se på, hvordan vi kan komme gennem den her situation på den bedst mulige måde.

TV ØST har uden held forsøgt at få fat i sygehusdirektør Henrik Villadsen for en kommentar til de store besparelser på fødeafdelingen i Roskilde.

Forhandlingerne i Region Sjælland er stadig i gang, og det endelige antal fyringer og nedlagte stillinger kan derfor nå at ændre sig. Der er varslet prikkerunde i starten af november.