Stop for voksenlærlinge

Nu stopper en regelændring tømrermesterens muligheder for at tilknytte en voksenlærling. Det er ellers lige netop voksenlærlinge der er brug for. Tømrerfaget mangler nemlig uddannet arbejdskraft.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er en ændring i reglerne efter strukturreformen for, hvornår et fagområde må optage voksenlærlinge, der nu at der ikke bliver givet tilskud til vokselærlinge i tømrerfaget eller til bygningsmalere.  

Tilskuddet forvinder fordi reglerne for, hvor mange elever de sjællandske erhvervsskoler må have i skolepraktik er blevet strammet. Det antal er nemlig afgørende for om staten giver tilskud til voksenlærlinge. Grænsen er blevet sat ned til at kun 40 elever ud af de 8000, der er i tømrelærer på hele Sjælland, må være i skolepraktik. Er der flere end 40 kommer, der ikke noget tilskud fa staten. 

 

I følge Finn Larsen, der er Faglig Sekretær ved Træ Industri og Byg(TIB), er det tal så lavt er der på grund af konkurser, hvor lærlingene mister deres lærerplads, og lærlinge der ikke kan med deres mestrer, altid vil være 40 der er i en eller anden form for skolepraktik. Det vil ramme tømrerfaget der så aldrig vil få voksenlærlinge så længe reglerne er som de er.

 - Vi skal bruge voksenlærlingene fordi, vi har en ekstrem mangel på arbejdskraft i byggeanlægsområdet i det her tilfælde på tømreområdet, siger Finn Larsen. Det er ydermere en rigtigt god måde at flytte folk socialt på. Man får både ufaglærte og kontanthjælpsmodtagere i uddannelse, forklarer han. Thomas Adelskov der er Arbejdsmarkedsordfører fra Socialdemokratiet har tager nu sagen op med beskæftigelsesministeren, der har fastsat grænserne for skolepraktik. - Jeg syntes, det er grotesk og nærmest latterligt, at vi er ude at rekruttere arbejdskraft i tyskland og andre steder, samtidig med at vi har ledige herhjemme, som gerne vil have en faglig uddannelse. Det skal der selvfølgeligt laves om på, og det skal ministeren få bragt i orden hurtigst muligt, Thomas Adelskov. Troels Kristensen, der sidder i Folketingets uddannelsesudvalg for regeringspartiet venstre, siger her til aften, at der skal findes en løsning på de manglende voksenlærlinge.  

Hvert år starter 800 voksenlærling hos en tømmermester med et tilskud på cirka 50 kroner til lærlingelønnen.