Stop knægten hvis han kører ulovligt

Et stigende antal drenge og unge mænd bliver dræbt eller kvæstet i trafikken, fordi de drøner rundt på ulovlige knallerter, overtræder basale færdselsregler eller sætter sig op på det to-hjulede motorkøretøj inden de er fyldt 16 år.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sidste år blev otte unge i alderen 15-17 år dræbt i en knallertulykke og 205 i samme aldersgruppe kom alvorligt til skade, hvilket er 70 pct. flere end i 2006, skriver Berlingske Tidende.

Og knallertulykker er i dag den hyppigste ulykkesårsag blandt de 15-årige, selv om de kun er gamle nok til at køre på cykel.

Derfor søsætter en række myndigheder nu en storstilet kampagne, der især skal gøre forældre opmærksomme på problemets omfang.

Samtidig rykker politiet i hele landet i denne uge ud med rullefelter, som kan afsløre tunede og borede knallerter, der kører alt for stærkt.

- Både de unge og deres forældre har en opfattelse af, at knallertkørsel ikke er særlig farlig. Men syv ud af ti knallertulykker skyldes, at føreren har kørt for stærkt, har drukket eller har kørt uden hjelm. Ifølge vores analyser er det 15 gange så farligt at køre på knallert som på cykel, og når det går galt, går det rigtigt galt og medfører alvorlige skader, siger projektleder i Rådet for Større Færdselssikkerhed Ursula Friis.

70.000 forældre i hele landet vil i forbindelse med kampagnen modtage et postkort, der sætter fokus på, hvor farlig knallertkørsel er for unge. Forældrene opfordres til at lave en kontrakt med deres unge søn om familiens spilleregler for knallertkørsel. Og bliver reglerne overtrådt, bør forældrene inddrage knallerten eller låse den fast.

- Vi vil gerne have forældrene på banen, fordi vi mener, det er deres opgave og ansvar at gribe ind. Det er et kæmpeproblem, at unge under 16 år kører på knallert, uden at de er blevet uddannet i det og har taget et knallertbevis. Det er også et meget alvorligt problem, at mange unge kører på tunede knallerter, siger Ursula Friis.

Folketinget strammede tidligere på året sanktionerne for at køre ulovligt på knallert. Ved første lovovertrædelse vanker der bødestraf. Anden gang konfiskeres knallerten for tid og evighed. Og samtlige politikredse har fået adgang til såkaldte rullefelter, der hurtigt og effektivt kan afsløre, om de to udbredte knallerttyper i Danmark kan køre hurtigere end den tilladte topfart på henholdsvis 30 og 45 km/t.

Politiet forventer, at det vil få mærkbare konsekvenser, når den systematiske kontrol med rullefelter indledes fra i morgen.

- Vi er nu i stand til at kontrollere langt flere knallerter end tidligere. Og vi tror, at det vil få en stor præventiv effekt, når det rygtes i knallertkredse, at vi meget nemt og hurtigt kan kontrollere knallerter, og at det kan få meget voldsomme konsekvenser at blive taget, siger vicepolitikommissær Per Lundbæk Nielsen fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter. Ud over knallerter vil politiet i denne uge også kontrollere cykler. Så er I advaret!


Nyhedsoverblik