Stift markerer 1000-års jubilæum

Roskilde Stift markerer i disse dage 1000-året for, hvornår stiftet nævnes første gang.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Roskilde fejrer i disse dage 1000-års jubilæum med en lang række arrangementer.

Da den dansk-norske-engelske konge, Knud den Store, i 1022 gav det britiske Ely-kloster et stort stykke land som gave, var det vigtigt at have en række vidner på plads, der kunne stå inde for, at overdragelsen skete.

To britiske ærkebiskopper - og hele ti biskopper var blandt vidnerne til den store jordoverdragelse - og blandt dem var Roskildes bisp Gerbrand.

Det blev noteret ned af munkene fra Ely-klosteret, der dengang var et stort og rigt Benediktiner-kloster på øen Ely i et markområde nær Cambridge.

Selvom en britisk jordoverdragelse for 1000 år siden næppe har den store betydning i dag, så er det dog noget, som i Roskilde Stift bider mærke i. Det er nemlig første gang, at både stiftet og endda navnet på en bisp nævnes. Det oplyser stiftet på deres hjemmeside.

Læs også
Den første kvindelige biskop i Roskilde blæser til kamp for et bedre arbejdsmiljø
Læs også
Den første kvindelige biskop i Roskilde blæser til kamp for et bedre arbejdsmiljø

Arrangementet markeres i disse dage i stiftet, hvor der samtidig gøres klar til indsættelsen af en ny biskop efter månedens udgang.

Blev nedlagt

Ifølge overleveringen blev Roskilde Stift anlagt af Harald Blåtand mange år før 1022 - men det er første gang, at stiftet nævnes på skrift i den britiske håndskrift.

Bisperne i Roskilde Stift kom især til at spille en rolle i Danmarkshistorien på grund af deres nære samarbejde med Hvide-slægten. Især biskop Absalon er kendt blandt mange danskere for sin indsats, hvor han blandt andet gennemførte korstog i nytidens Polen og Tyskland mod venderne.

Ved reformationen blev stiftet udsat for store forandringer. Det blev reelt nedlagt, og titlen som bisp blev afskaffet. I stedet blev oprettet et nyt stift med navnet Sjællands Stift, styret af en såkaldt superintendent. Først mange år senere blev stiftet den form vi kender i dag, og det tog mere end 100 år før titlen som biskop kom tilbage.

Læs også
Nu kan kirkerne igen holde gudstjenester: - Vi er taknemmelige
Læs også
Nu kan kirkerne igen holde gudstjenester: - Vi er taknemmelige

Det 1000 år gamle håndskrift fra Ely-klosteret er nu udstillet på Roskilde Museum i den permanente udstilling.

Samtidig vil der hele weekenden være markeringer af jubilæet i stiftet. Markeringerne starter fredag, og kulminerer søndag i en stor gudstjeneste, hvor Dronning Magrethe 2. vil medvirke.