Stevns Kommune retter sparekniven mod de mindste

En budgetoverskridelse på 10 millioner får nu Stevns Kommune til at rette sparekniven mod kommunens skoler og daginstitutioner. Samtlige institutioner i kommunen skal allerede i år finde besparelser på tre procent.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I Bulderbo i Hårlev skal ledelsen skærer, hvad der svarer til to stillinger, væk. Konsekvensen bliver, at der efter besparelserne vil være minimum ni børn pr. medarbejder. Ifølge Danmarks Statistik er gennemsnittet i landets børnehaver fem børn pr. medarbejder. I Bulderbo skal pædagogerne og medhjælperne altså passe på næsten dobbelt så mange børn.

- Det er tarveligt. Jeg synes ikke, at vi kan være det bekendt, siger Trine Rasmussen, der er mor til 5-årige Anders og forkvinde for forældrebestyrelsen i Bulderbo.

Og det er ikke kun Bulderbo, der bliver hårdt ramt af besparelserne. I Stevns Kommune har alle daginstitutioner og skoler fået besked på at spare tre procent på budgettet, inden året er gået.

- Det er en katastrofe. Det er lige til at tude over, siger Mette Kloster-Olesen, der er talskvinde for pædagogerne i Bulderbo.

Politikerne i Stevns Kommune mener ikke, at de kunne have forudset den mer-udgift på socialt svage familier, der har resulteret i en budgetoverskridelse på 10 millioner kroner, og nu er det for sent. Kommunen kan nemlig ikke lave en tillægs-bevilling, fordi det vil få staten til at give kommunen en økonomisk straf på dens bloktilskud. Kommunen føler sig derfor bundet på hænder og fødder, men det er forældre og pædagoger ligeglade med. 

- Det er frygteligt, at der sidder folk på kommunen, der ikke har været kompetente til at regne det ud. Og det er endnu værre, at de giver aben videre til os, fortsætter pædagogernes talskvinde.

Pædagoger og forældre frygter, at børnene bliver gidsler i politikernes spareplaner.

- Jeg er bange for, at vi ikke har tid til at tage os af de svageste børn, at de kommer til at falde igennem det sikkerhedsnet, vi har i dag, siger Mette Kloster-Olesen, der bliver bakket op af forældrebestyrelsen.

- Når jeg tænker på, hvordan det er i øjeblikket, kan jeg kun se, at det er de helt basale behov, politikerne går ind og skærer i. Det er nærværet og trøsten. Der bliver ikke tid til at kigge det enkelte barn i øjnene, siger Trine Rasmussen.

Både pædagoger og forældre er ved at have fået nok.

- Vi har faktisk overvejet at flytte fra Stevns Kommune. Vores børn er jo kun børn en gang, slutter Trine Rasmussen.

Tirsdag eftermiddag demonstrerer pædagogerne og forældrene i Hårlev foran byens rådhus for at vise politikerne, hvad de mener om deres spareplaner.