Stephanie blev sendt ud på timelang køretur under fødsel: - Det er frygteligt

Da Stephanie Liv Andersen skulle føde sin datter i sommers, endte hun med at blive sendt fra Slagelse til Nykøbing Falster i aktiv fødsel.

Da Stephanie Liv Andersen i sommers skulle føde sin datter, endte fødslen alt andet end lykkeligt.

- Alt det som jeg ikke havde regnet med, og alt det jeg havde frygtet, gik ligesom i opfyldelse, fortæller den nybagte mor.

Alt gik ellers efter planen indtil klokken 01.00 om natten, hvor Stephanie Liv Andersen ifølge hendes journal var i aktiv fødsel.

quote Jeg skriger, og bump og huller i vejen og rundkørsler gjorde så ondt

Stephanie Liv Andersen

- Efter tre kvarter kommer jordemoderen ind til os og siger, at de var nødt til at sende os til Nykøbing Falster, fordi der var simpelthen ikke plads, og der var ikke jordemødre til os.

100 kilometer køretur

Herefter sendes Stephanie Liv Andersen og hendes kæreste ud på en 100 kilometer lang køretur over Sjælland til Nykøbing Falster.

- Hold kæft hvor jeg skreg. Undskyld. Jeg skriger, og bump og huller i vejen og rundkørsler gjorde så ondt.

- Det her med at skulle lige pludselig være i halvanden time i aktiv fødsel uden at have noget sundhedsfagligt personale i nærheden, det er faktisk ikke særlig rart.

Datteren Lykke endte med at komme til verden ved kejsersnit.
Datteren Lykke endte med at komme til verden ved kejsersnit. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Datteren Lykke ender med at komme til verden ved kejsersnit efter halvanden døgns veer og den lange køretur.

- Det er frygteligt, og jeg bliver gal. Og jeg håber, at jeg er den eneste, der har prøvet det, men det er jo ikke til at sige.

Ikke usædvanligt

Ifølge formanden for jordemoderforeningen på Sjælland er det ikke usædvanligt, at fødende kvinder som Stephanie Liv Andersen sendes videre til andre fødeafdelinger, når der er travlhed.

- Det er jo alvor, det her. Det er jo absolut en nødløsning, og det er jo efterhånden blevet en norm, som man ligesom disponerer med på afdelingerne, fordi der er så travlt, siger Kit Dynnes Hansen.

Læs også
Kritiseret hjælpeordning er forlænget - fødende skal på langfart et år endnu
Læs også
Kritiseret hjælpeordning er forlænget - fødende skal på langfart et år endnu

- Og der gør vi jo det, at vi sender dem ud på landevejen i nogle timer af deres fødselsforløb, hvor de jo faktisk ikke får hverken den støtte, men heller ikke den observation, som de har krav på.

Det er blandt andet personalemangel på Roskilde Sygehus, der presser regionens andre fødeafdelinger. Og den nat i juni fik travlheden altså konsekvenser for Stephanie Liv Andersen og hendes kæreste.

- Jeg tuder. Altså jeg tuder ganske enkelt, lyder det fra den nybagte mor.

Stephanie Liv Andersen skal efter hendes fødselsoplevelse udredes for en efterfødselsreaktion.
Stephanie Liv Andersen skal efter hendes fødselsoplevelse udredes for en efterfødselsreaktion. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Beder om en redegørelse

Det har ikke været muligt for Region Sjælland at finde tal på, hvor mange fødende der har flyttet fødeafdeling. Men det er nyt for formanden for Region Sjællands sygehusudvalg, at det er sådan, fødeafdelingerne løser travlheden.

- Det er en information, som kommer bag på mig. Når det kommer bag på mig, så er det også fordi, at den plan vi har for vores kvinder i regionen, der skal føde, det er, at det skal være trygt, og det skal være en god oplevelse. Det forbinder jeg ikke det med at blive flyttet, når man er i aktiv fødsel, udtaler Anne Møller Ronex (R).

- Jeg vil bede om, at vi får en redegørelse på sygehusudvalgsmødet den 12. oktober.

Læs også
Chefjordemoder om forlænget ordning: - Vi får travlt, men kvinder kan trygt føde hos os
Læs også
Chefjordemoder om forlænget ordning: - Vi får travlt, men kvinder kan trygt føde hos os

Den hårde fødsel og den lange køretur trækker her otte uger efter stadig veksler i barselsboblen i Slagelse.

- Man kan sige, heldigvis så sidder jeg jo og fortæller det med Lykke i armene, og det gør jo, at det hele bliver lidt nemmere, skulle jeg til at sige, fordi der er jo kommet det mest fantastiske ud af det. Men jeg kan også godt mærke, altså tårerne er også på vej. Det er de. Så det er hårdt. Det er svært, siger Stephanie Liv Andersen.

Efter oplevelsen skal Stephanie Liv Andersen nu udredes for en efterfødselsreaktion.