Stén Knuth: - Vi havde et par timer, som var fuldstændig vanvittige

De er nybegyndere på Danmarks mest magtfulde arbejdsplads. Vi har talt med fire politikere om deres første år i Folketinget - om deres sejre, ambitioner og personlige oplevelser. Alt sammen som optakt til Folketingets åbning tirsdag den 6. oktober.

 Stén Knuth er møgirriterende. Han har engang siddet i en sauna iført kun plastikposer. Og så er han en mager mand, der frister en tyk reporter med wienerbrød. Men hævnen er som bekendt også sød, og jeg skriver jo artiklen.  

Alt det vender vi tilbage til. 

Vi begynder med at skrue tiden godt et år tilbage. 

Det var en smuk og solrig sommerdag på Kragerup Gods nær Ruds Vedby. Det var også begyndelsen til enden.  

To måneder efter, at Venstre mistede magten ved valget grundlovsdag, holdt partiet sommergruppemøde den 9. august 2019.  

Og der var ballade i luften.

- Jeg var lige startet. Alle os nye stod og kiggede lidt, og så kom der nogle af de gamle, garvede politikere hen og sagde, nu skal I bare høre, lige om lidt går det rigtig galt. De vidste godt, hvad der skulle ske, husker Stén Knuth. 

Lars Løkke Rasmussen havde tabt magten ved folketingsvalget, men han vandt i hvert fald i første omgang magtkampen mod Kristian Jensen. Ved pressemødet ved middagstid på godset lignede partiets næstformand én, der hurtigst muligt ville langt væk fra Vestsjælland. 

- Vi havde et par timer, som var fuldstændig vanvittige. Det, der foregik i lukkede rum, røg ud alle steder. Fem minutter efter, at Claus Hjort Frederiksen havde krævet Kristian Jensens afgang, kunne vi læse det i medierne. Det var skidt, fastslår Stén Knuth. 

Venstres sommergruppemøde tilbage i august 2019.
Venstres sommergruppemøde tilbage i august 2019. Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Dramaet kulminerede ved partiets hovedbestyrelsesmøde få uger senere, den 31. august, på Hotel Comwell Keller Park i Brejning nær Vejle. En tydelig rørt Kristian Jensen meddelte pressen, at han trak sig som næstformand. Lars Løkke Rasmussen forlod hotellet ad bagdøren. Han meddelte på twitter, at han gik. 

- Det er da klart, at vi stadig slæber rundt med noget efter det forløb. Men jeg synes, at Jakob Ellemann-Jensen nu er kommet godt igen i forbindelse med dette års sommergruppemøde med klare politiske meldinger om stram udlændingepolitik og fokus på at skabe vækst og arbejdspladser, siger Stén Knuth. 

quote Demokratiet er jo sat ud af spil. Historien må vise, om vi har gjort det rigtige

Stén Knuth (V)

Det kan vel ikke gå meget værre i politik: Et parti i kritisk turbulens og nedadgående meningsmålinger. Men det kan det, når man spørger Stén Knuth. Han er bekymret for demokratiet. 

- Jeg synes, det værste, der er sket det seneste år, er den magt, vi har givet fra os til statsministeren og de øvrige ministre på grund af corona. Det er de færreste folk, der har forstået, hvor meget magt, de har. Demokratiet er jo sat ud af spil. Historien må vise, om vi har gjort det rigtige, lyder det bekymret fra Stén Knuth. 

Men det er jo virket i lange perioder. Vores sundhedsvæsen har klaret pandemien? 

- Ja, ingen tvivl om det. Balladen opstår jo, fordi Mette Frederiksen lukker ned med henvisning til anbefalinger fra sundhedsmyndighederne. Det passede jo ikke. Men vi politikere klapper hælene i, når hun spiller det kort. Jeg savner en mere transparant og fair politisk diskussion, hvor statsministeren tydeligt skelner mellem, hvad sundhedsmyndighederne anbefaler, og hvad hun gerne vil politisk, siger Stén Knuth. 

Vi sidder på Stén Knuths lille, aflange kontor. Der er udsigt ned til den indre slotsgård på Christiansborg fra vinduet et par trin oppe. Det er et fint kontor. Men det er ikke prangende efter Christiansborg-forhold. Egentligt var det nyvalgte folketingsmedlem ved at flytte ind i et større kontor, men en anden og mere erfaren kollega fik det. Der er også et hierarki i kontorer. 

- Der er en enorm konkurrence internt i et parti – nogle gange også om kontorerne. Der er kun en måde her, og det er den hårde: At komme i gang, at smøge ærmerne op. Du starter bagerst i bussen. Folk skal simpelthen se og høre, hvad du kan. Man skal gøre sig fortjent til respekt. Det er ikke bare noget, man får, lyder det fra Stén Knuth, som ligner en mand, der synes, at det er helt ok. 

Ingen tvivl om, at Stén Knuths baggrund som elitesportsmand, sætter sit præg. Han har været dansk og nordisk mester i taekwondo. Det var dengang, han satte sig ind i en sauna bare iført plastikposer for at pine og svede de afgørende gram af kroppen for at kunne klare vægtgrænsen. Og han var landstræner for teakwondo-kæmperne ved OL i Sydney i 2000. 

Stén Knuth sammen med sin søn.
Stén Knuth sammen med sin søn. Foto: Privatfoto

Han er måske ikke helt nede på samme kampvægt længere, men han er stadig i form til at omgås wienerbrød uden dårlig samvittighed. Han har trods den tykke reporters spage protester indkøbt et par stykker, der står lokkende og distraherende mellem os på bordet under interviewet. Han er smart. 

Vi venter lige en runde mere med at afsløre, hvorfor han er møgirriterende. Først skal Stén Knuth have lov til at prale og se frem til det kommende folketingsår. Hvad har han egentlig opnået? 

- Det ene er, at jeg fik sat bevægelse på dagsordenen her i Folketinget. Vi aftalte for fem år siden, at eleverne skulle bevæge sig 45 minutter om dagen, men mange skoler har ikke prioriteret det, forklarer Stén Knuth. 

- Det boksede jeg med, indtil ministeren sagde, ok, du har ret, lad os finde nogle penge. Det betyder, at lærere og pædagoger kan få hjælp til at bevæge eleverne mere. Det er super godt. Det handler ikke bare om bevægelse, men også om trivsel, læring og fællesskaber, uddyber han. 

quote Jeg arbejder for, at vi kan få flere ind i foreninger, ind i sociale sammenhænge

Stén Knuth (V)

Stén Knuth er idrætsordfører og næstformand i Børne- og Undervisningsudvalget. 

- Med den baggrund, jeg har fra eliteidrætsverdenen og foreningslivet, er det perfekt. Idrætsordfører er drømmejobbet. Jeg blev også næstformand i uddannelsesudvalget, der ligger mig meget på sinde. Det brænder jeg for, siger han. 

Omkring 600.000 unge spiller computerspil. Det er ikke bare et tidsfordriv. Det er en sport, der nu  er blevet til en del af foreningslivet som E-sport. 

- Jeg synes, jeg er lykkes med at sætte E-sport på dagsordenen. Mange af de unge sidder alene. Jeg arbejder for, at vi kan få flere ind i foreninger, ind i sociale sammenhænge. Det er jo i foreningerne, at mange af os lærer samarbejde, fællesskab og samfundssind, siger Stén Knuth. 

- Og vi har sikret penge til det forbund, der hedder E-sport Danmark, så det kan hjælpe de mange nye foreninger, der dukker op i øjeblikket, supplerer Stén Knuth. 

Han peger på, at det ikke bare handler om spil og gamere. 

- E-sporten har rigtig mange arme ind i for eksempel uddannelsesområdet. Flere og flere skoler og efterskoler tager det ind. Det samme gør virksomheder, når de skal bedømme ansøgere. Det drejer sig om teknologi og innovation. Det drejer sig også om rigtig mange arbejdspladser, håber Stén Knuth. 

 
  Foto: Jacob Bagge - TV2 ØST

Det kommende år kommer også til at handle om unge og computerspil. De unge skal sikres bedre, mener Stén Knuth. 

- Spilleverdenen kan være et cowboyland. Der er unge mennesker, som får tilbudt kontrakter, der intet er værd. Det skal vi have kigget på, forklarer Stén Knuth. 

- Vi skal også have set på det magtmonopol, som spiludbyderne har. De bestemmer suverænt, og spillerne har ingen appelmulighed. Men det er et spørgsmål, der skal op på EU-plan, vurderer Stén Knuth. 

Og så er vi nået frem til, hvorfor Stén Knuth er møgirriterende.  

Det er egentlig ikke noget personligt. Det er nærmest hele byrådet i Slagelse, der kan drive de fleste til vanvid. Byrådet er af flere blevet kåret som landets mest betændte. Senest har SF’s, Helle Blak, der ellers godt selv kan bidrage til polemikken, meddelt, at hun stopper ved næste valg. Hun orker ikke den grove og giftige tone i byrådet, oplyser hun i Sjællandske. 

webdok-slagelse-topbillede.jpg
Læs også
De første 100 dage: Busserne, der kørte Slagelse af sporet
webdok-slagelse-topbillede.jpg
Læs også
De første 100 dage: Busserne, der kørte Slagelse af sporet

- Når man kommer fra Slagelse-politik, er det befriende at komme her ind på Christiansborg. Jeg synes, jeg har fået et godt samarbejde på tværs af partierne med de andre ordførere på mit område, siger Stén Knuth. 

Forskellen mellem den tidligere borgmester i Slagelse Byråd og det nuværende folketingsmedlem på Christiansborg er til at høre. Stén Knuth fortæller med engagement, imødekommenhed og humor om sit politiske arbejde i København. Det er svært at få øje på begejstringen i byrådssalen i Slagelse. 

Den politiske uro i Slagelse var ikke til at tage fejl af tilbage i 2017. 

- Jeg synes, at mit sidste halvandet år som borgmester var svære at komme igennem. Troels og Villum Christensen havde sammen med John Dyrby Paulsen besluttet sig for at lave ballede. Og det gjorde de, fortæller Stén Knuth. 

- Jeg synes, de første tre-fire måneder var hårde, efter jeg havde mistet borgmesterposten. Nu er jeg kommet videre. Men vi burde nok alle sammen have sat os ned og fået renset luften i byrådet efter valget. Men det løb er nok kørt, vurderer Stén Knuth. 

Alle partierne i Slagelse Byråd, minus SF, blev i slutningen af august enige om en midlertidig budgetaftale, der siden er blevet overhalet indenom af en række ændringsforslag fra SF, Venstre og Radikale. August-aftalen er meget detaljeret og ordrig.

- De mange ord er nok udtryk for, at vi ikke stoler på hinanden. Meget af det er vås og almindeligheder. Det har jeg også sagt til borgmesteren, slutter Stén Knuth. 

Han ligner en, der bare venter på, at reporteren forsvinder ud ad Christiansborgs store port, så han også kan spise det andet stykke wienerbrød.