Staten sparer 60 millioner efter færgeudbud

Scandlines og Samsø Linien fortsætter færgedrifterne på blandt andet Samsø-Kalundborg, men har skåret 60 millioner kroner af prisen over fem år.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Staten sparer 60 millioner kroner over fem år, efter Trafikstyrelsen har gennemført udbud på ruterne Samsø-Kalundborg og Bøjden-Fynshav. Begge udbud blev ellers vundet af de nuværende operatører, så Scandlines Sydfynske A/S fortsætter på Bøjden-Fynshav, mens Samsø Linien A/S sejler Samsø-Kalundborg.

Men de to selskaber har fundet besparelser, så statens tilskud på de to ruter ifølge Trafikstyrelsen falder med 60 millioner kroner over fem år. Besparelsen på Samsø-Kalundborg er otte millioner om året svarende til 50 procent, mens statens tilskud på Bøjden-Fynshav går fire millioner, 38 procent, ned om året.

- Det er lykkedes at skabe en regulær konkurrencesituation, siger Katrine Barslund, driftschef i Trafikstyrelsen, om udbuddet.

Selv om de samme selskaber fortsætter driften til en lavere pris, føler Katrine Barslund ikke, at staten tidligere har betalt for meget. Den tidligere aftale kom også i stand efter et udbud og var således afprøvet i konkurrence, og den faldende pris er en konsekvens af ændrede markedsvilkår. Tre rederier afgav endelig bud på de to ruter.

Resultatet af udbuddet betyder ikke bare et reduceret tilskud fra staten. Kunderne mærker også en forbedring. På Samsø-Kalundborg vil der blandt andet være en bedrefordeling af afgange i forårets helligdage samt i efterårsferien. ritzau