To-sprogede griber studenterhuerne

Her i regionen er antalet af to-sprogede studenter mere end tredoblet. På Nykøbing Falster Katedralskole er Almera Campera en af dem, der trækker statistikken op.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Studentene springer ud på landets gymnasier i den her uge. Samtidig springer antallet at to-sprogede studenter i vejret som aldrig før, især her i regionen er indvandrer og deres børn vilde med de hvide huer.

Almera Campera flygtede sammen med sin familie fra Bosnien til Danmark for 13 år siden - i dag bliver hun student.

-Der er alle mulige følelser, der kører rundt, jeg er glad og jeg vil græde. Alt, siger Almera Campera, 5 minutter efter hun har fået huen på på Nykøbing Falster Katedralskole.

Hun er den første i familien Campera nogensinde. der bliver student

-Det betyder meget i vores liv. at vores pige er blevet student, siger hendes mor Fatima Campera.

Indvandrer som Almera er ikke så sjældent et syn på Katedralskolen, som de var for bare få år siden. Rektor Jens Winther har gennem de sidste år set en jævn stigning. 

- Den er ikke eksplosiv, men nu er der to-tre pr klasse, for fem år siden var der kun en enkelt, siger Jens Winther.

I hele region Sjælland var der for 11 år siden 97 indvandrer og efterkommere, der fuldførte en gymnasial uddannelse - i 2005 var der 320. Altså mere end tredobling. På landsplan er stigningen kun en fordobling. Fra 1100 i 1996 til 2400 i 2005.

Undersøgelser viser, at indvandrer med en ungdomsuddannelse er meget målrettet mod at få en god videregående uddannelse. Det synes Almeras mor også er vigtigt.

- Jeg har arbejdet som slagter, derfor er jeg meget glad for hende, når hun får en uddannelse, siger hun 

Rektor på Nykøbing Falster Katedralskole hører ofte om forældrenes forventninger fra eleverne.

- Nogle kommer fra lidt svage familier uden nogen boglig baggrund, men med nogle store ambitioner. Det kan være svært at få til at harmonere, så det prøver vi hjælpe dem med, siger Jens Winther.

Skolen hjælper eksempelvis med lektiecafé. Den har Almera brugt hver onsdag. Hun har nu også styr på sine egne og forældrenes ambitioner i fremtiden.

- Jeg skal læse farmakonom. Jeg har fået læreplads i Sakskøbing og jeg skal starte med at læse i Hillerød til september, så det glæder jeg mig til, siger Almera Campera. 

Men først skal Almera Campera fejre sin hue med en stor middag med familie og venner

 


Nyhedsoverblik