Spørg om coronavirus: - Hvordan får jeg coronapas, når jeg er fritaget for NemID?

Man får adgang til sit coronapas ved at logge ind via NemID. Men hvad gør de personer, der ikke har NemID? Det kunne en borger fra regionen godt tænke sig svar på.

Tirsdag den 6. april nåede Danmark til en ny fase i genåbningsplanen, hvor blandt andet de liberale serviceerhverv såsom frisører, massører og tatovører kunne slå dørene op for kunder igen.

Adgangsbilletten til at få klippet håret eller æltet musklerne kræver dog et gyldigt coronapas, som garanterer, at man enten er testet negativ med covid-19 inden for de seneste 72 timer, har overstået en covid-19-infektion eller at man er færdigvaccineret.

Coronapasset kan fremvises gennem sundhed.dk eller appen MinSundhed, men det kræver i så fald, at man kan logge ind med et NemID. 

Så hvad gør man, hvis man ikke har et NemID og eksempelvis gerne vil til frisøren? Dét spørgsmål har en borger fra Lolland, der ønsker at være anonym, stillet til TV2 ØSTs brevkasse, ”Spørg om Coronavirus”:

- Jeg har ikke fået et coronapas, fordi jeg ikke har noget NemID. Jeg har langt hår og vil gerne til frisøren. Hvad gør jeg?, spørger han.

Borgeren oplyser til TV2 ØST, at han selv har forsøgt at finde svar gennem Region Sjællands callcenter, som man kan ringe til med coronarelaterede spørgsmål. Her blev han mødt af en telefonsvarer, der fortalte ham, at Region Sjælland ikke kan svare på spørgsmålet.

TV2 ØST har efterfølgende selv kontaktet callcentret og får samme besked: ”Vi har i dag ikke mulighed for at oplyse dig om, hvordan du kan dokumentere dit negative testsvar, hvis du for eksempel skal til frisøren og ikke har adgang til NemID. Der arbejdes på en national løsning”.

Den uddybende forklaring fra Region Sjælland er, at det ikke er dem som region, der skal besvare spørgsmål vedrørende det nationale coronapas, men i stedet sundhedsmyndighederne.

Løsningen er fundet

Ifølge Sundhedsstyrelsen er der nu fundet en løsning på, hvad borgere uden NemID skal gøre for at få et coronapas.

Fra den 9. april vil alle personer uden NemID, der er færdigvaccinerede, nemlig modtage et printet vaccinationspas med posten. Herefter vil myndighederne løbende sende vaccinationspas ud med posten til ikke-digitale personer i takt med, at de bliver færdigvaccineret.

Myndighederne vil derudover hurtigst muligt etablere en telefonservice, hvor alle færdigvaccinerede danskere kan bestille et printet coronapas.

Få fysisk dokumentation ved kvikteststederne

Der er også en løsning klar til personer uden NemID, der endnu ikke er blevet vaccineret, men som har brug for fysisk at dokumentere, at de har en gyldig, negativ coronatest.

I disse tilfælde er det nemlig i dag muligt at få fysisk dokumentation for sit svar på en kviktest hos Falck, der står bag kviktestene i Region Sjælland. Skal man bruge sådan en fysisk dokumentation som coronapas, er det dog vigtigt, at man gør personalet opmærksom på det, når man møder op til selve kviktesten.

- Normalt sender vi et link på en sms til det telefonnummer, som man opgiver, hvor man kan se sit svar. Men hvis man ikke har mulighed for at tilgå det link, så kan man i stedet få en fysisk dokumentation. Så kræver det bare, at man bliver på stedet og venter de der 15-20 minutter på at testen er klar, så man kan få et helt fysisk stykke papir med i hånden, siger Lisbeth Nedergaard, kommunikationsansvarlig hos Falck.

Billedet er markeret med “invalid”, da Falck ønsker det helt klart, at det specifikke dokument ikke kan printes og bruges af andre.
Billedet er markeret med “invalid”, da Falck ønsker det helt klart, at det specifikke dokument ikke kan printes og bruges af andre. Foto: Falck

Da man ikke får svar med det samme på en PCR-test, er det på nuværende tidspunkt ikke muligt at få fysisk dokumentation fra disse teststeder. Der arbejdes dog ifølge Sundhedsstyrelsen på en løsning.

Det er desuden muligt at give en digital fuldmagt til, at en anden person kan se og downloade coronapas for COVID-19-test på sine egne vegne. Det er dog ikke muligt at give fuldmagt til download af coronapas for vaccination.

Læs mere om regler for gyldigt coronapas her