Spørg om coronavirus: Hvor langt er vi nået med vaccinerne, og hvornår bliver jeg indkaldt?

Mange borgere er i tvivl om, hvorvidt de tilhører vaccinationsgruppe 5, som er særligt sårbare med særlig risiko for at udvikle et alvorligt forløb med covid-19.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Covid-19 vaccinationsprogrammet i Region Sjælland er i fuld gang, og der er nu lidt over 100.000 borgere, der har fået det første af to stik. De borgere, der nu bliver vaccineret, er i gruppe 2, 3, 4, 5 og 6. 

Det fortæller Trine Holgersen, der er direktør i Det Nære Sundhedsvæsen i Region Sjælland.

quote Det gælder om at væbne sig med tålmodighed og vente på, at invitationen kommer i e-Boksen. Alle kommer til.

Camilla Høegh-Guldberg, formand for de Praktiserende Lægers Organisation, Sjælland

Men rigtig mange er i tvivl om, hvornår det er deres tur, og om de hører til i gruppe 5, som er særligt sårbare med særlig risiko for at udvikle et alvorligt forløb med covid-19. Region Sjælland får en til tre henvendelser om det om ugen.

- Det er en differentieret gruppe af borgere med mange forskellige sygdomme i alle mulige aldre. Det skaber uklarhed hos borgerne, men det er en del af prisen for at sørge for, at vi får vaccineret de mest sårbare først, siger Trine Holgersen.

De fleste henvises fra sygehuset

TV2 ØSTs brevkasse ”Spørg om corona” modtager i øjeblikket mange henvendelser fra borgere, der ikke kan forstå, hvorfor de ikke er blevet indkaldt til vaccination, selvom de tilhører gruppe 5. Spørgsmålene går især ud på, hvorfor de ikke bliver henvist til vaccination af deres praktiserende læge.

Men ifølge Camilla Høegh-Guldberg, der er formand for de Praktiserende Lægers Organisation (PLO) på Sjælland, er der kun ganske få patienter, der skal henvises via deres praktiserende læge.

- Sundhedsstyrelsen har vurderet, at det for hver enkelt lægepraksis højst drejer sig om cirka fem-seks patienter for hver enkelt praktiserende læge, så langt de fleste i gruppe 5 bliver henvist via den behandlingsansvarlige læge på sygehuset, fortæller Camilla Høegh-Guldberg.

Er jeg i Målgruppe 5?

Tilstande og sygdomme, der medfører øget risiko for alvorligt sygdomsforløb ved COVID-19:

  • Nedsat immunforsvar
  • Hjertekarsygdom
  • Lungesygdom
  • Nyresygdom
  • Mavetarm eller leversygdom
  • Kræftsygdom
  • Endokrinologisk sygdom, herunder dårligt reguleret diabetes
  • Overvægt
  • Neurologisk sygdom, herunder nedsat hostekraft
  • Tilstand med kognitiv svækkelse, f.eks. pga. fremskreden demenssygdom
  • Reumatologisk sygdom, herunder gigt- og bindevævslidelse

Læs hele guiden fra Sundhedsstyrelsen her.

Dansk Selskab for Almen Medicin har på baggrund af anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen udarbejdet retningslinjer til de praktiserende læger.

Langt de fleste i gruppe 5 er i behandling på sygehusene, men der er altså enkelte, som skal henvises fra egen læge, og derfor modtager nogle lægepraksisser i øjeblikket rigtig mange opkald fra borgere.

- Men hvis man ikke har fået en invitation, så er det fordi, man ikke er syg nok, og det er jo i virkeligheden positivt, det gælder om at væbne sig med tålmodighed og vente på, at invitationen kommer i e-Boks. Alle kommer til, siger Camilla Høegh-Guldberg.

Skal henvise de mest syge

De praktiserende læger har modtaget retningslinjerne for, hvem de skal henvise til vaccination fra Sundhedsstyrelsen.

- De patienter, som vi kan udvælge til vaccination, er dem, der er allersygest, så det er ikke nødvendigvis alle med kronisk sygdom, men retningslinjerne har ændret sig lidt undervejs, og det skaber jo forvirring hos borgerne, siger Camilla Høegh-Guldberg.

Læs også
Region Sjælland åbner 11 nye vaccinationscentre til særligt sårbare
Læs også
Region Sjælland åbner 11 nye vaccinationscentre til særligt sårbare

Trine Holgersen forklarer, at Sundhedsstyrelsen har åbnet for, at de praktiserende læger kan henvise, fordi der er borgere, der ikke har haft indlæggelser, og som kun er kendt af deres praktiserende læge.

- Det er en mulighed, man har givet de praktiserende læger, fordi de kender de borgere, som de vil synes er relevante, men hvis ikke man har fået en invitation, så er det, fordi der er borgere, der er mere syge end én selv, siger hun.

Den næste gruppe borgere, som man nu gør sig klar til at vaccinere på regionens 17 vaccinationssteder, er gruppe 7, som er de 80-85-årige.

- De står snart for tur, men vi mangler vacciner. Vi har ikke fået en entydig besked, men de kommer, og vi venter alle sammen på dem, siger Trine Holgersen.

Har du et spørgsmål om coronavirus, kan du stille det her



Nyhedsoverblik