Splat på hovedgaden

Karise har een af landets største specialbutikker for splattere og hardball entusiaster - og det hele startede som en tilfældighed

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Skolegade i Karise ligner så mange andre gader i små sjællandske byer - en lille slagter, en bager og - nå ja - en kæmpestor splatterbutik!

Faktisk Danmarks nok største specialbutik med geværer, pistoler og alt andet tilbehør til den kampsport som hedder hardball; en sport, hvor voksne mennesker løber rundt i en skov og skyder løs mod hinanden med geværer, som udsender hårdtslående plastikkugler.

Der er næsten 5000 varer på lager i Hardballshoppen i Karise og det hele startede som lidt af en tilfældighed.

- Jeg begyndte tilbage i 90erne med at sælge hobbyting til kvinder - sygrej og materialer til at lave julenisser af. Og så skete det bare, fortæller Michael Jakobsen, som ejer butikken.

Det, der skete, var, at husflidsbutikken fik besøg af en sælger, som åbenbart kunne sælge andet end sytråd og meter-elastik. Han havde i stedet kollektionen fyldt med virkelighedstro kopier af maskinpistoler, geværer og håndvåben.

- Jeg blev overbevist om, at det var en god idé at rydde et hjørne for nisser og i stedet fylde op med glock-pistoler, uzi'er og barettaer.

Slag i slag

Og som man siger - resten er historie. I dag sælger butikken til hele landet. Det er nemlig ikke sådan, at man er særlig krigsgale i Karise og nærmeste omegn. Faktisk er der ikke een eneste hardball-bane i miles omkreds.

Men hvad er det med disse geværer, som vel er det nærmeste man kommer krig uden at risikere død eller lemlæstelse - ud over nogle blå mærker, hvor kuglerne rammer. Hvorfor lave sjov med krig?

- Det er måske mærkeligt, men prøv at give stort set hver eneste mand sådan en kampriffel i hænderne. Du vil se hans begejstring. Det ligger dybt i mænd - dét med krigslegetøj.

Michael Jakobsen, manden, der altså startede med at sælge garn til julenisser, er dog en undtagelse fra denne regel. Han har nemlig på trods af alle skydevåbnene slet ikke udviklet sig til en Rambo.

- Næh, jeg har da været i militæret, men jeg syntes heller ikke dengang, at det var sjovt at skyde. Og jeg har faktisk aldrig nogensinde prøvet at dyrke hardball. Det har jeg bare ikke tid til.