Spiste med afføring på fingrene

Fortvivlet søn klager over uhygiejniske forhold på plejehjemmet Munkebo i Næstved

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Min mor sad med tre kvarte stykker brød med pålæg på, som hun prøvede at spise. Pludselig opdagede jeg, at hun havde afføring på hænderne og under neglene. Det var rystende.

Sådan siger Claus Jensen fra Næstved til DR Sjælland. Hans 84-årige demente mor er beboer på Plejecenteret Munkebo. Han er endnu en af dem, som kan berette om kummerlige forhold for de ældre på landets plejehjem.

Den ubehagelige historie står ikke alene. En sommerdag skulle Claus Jensen endnu engang besøge sin mor. Der fandt han hende siddende i haven med de andre ældre i den stegende sol - heriblandt en kvinde der brugte iltapparat. Hun havde svært ved at få luft - og personalet var ikke til at få øje på.

Leder på Munkebocenteret, Birgitte Ettrup, har ikke hørt om de konkrete situationer, men er ked af, at det er sket. Hun fortæller, at personalet kan være meget presset:

- Det kan forklare det, men det kan ikke undskylde det. Det er en helt uacceptabel situation. Men der er perioder, hvor her er meget presset, forklarer Birgitte Ettrup.

I Region Sjælland alene er der 658 opslåede stillinger som sundhedshjælpere og assistenter der ikke er besat. Værst ser det ud i Holbæk og Vordingborg, hvor der mangler cirka 40 ansatte i hver kommune. Og det er et problem, som kan mærkes.

Formand for plejehjemslederne, Erik Lehm er ikke i tvivl om, hvordan væmmelige situationer som dem Claus Jensens mor var udsat for, kan ske. Der er simpelthen for få, der søger ind i plejesektoren:

- Det er meget bekymrende. hvis vi ikke gør noget effektivt, så mangler vi i løbet af 6-8 år 30.000 medarbejdere til den sektor. Det handler om at få jobbet gjort så attraktivt som muligt. Men det er et job med lav status og et område med en lav løn, siger han.