Spilder timer i kø

Danskerne spilder tusindvis af timer i bilen, toget eller derhjemme, når børnehaverne holder lukkedage. De danske virksomheder har samtidig svært ved at klare strømmen af ordrer pga. mangel på hænder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Alene ind og ud af hovedstaden sidder pendlerne fast i trafikken eller toget i, hvad der svarer til 35.000 fuldtidsstillinger om året, påpeger Arbejderbevægelsens Erhvervsråd i en ny analyse.

Hvis der blev løst op for trafikpropperne, og børnehaverne ikke holdt lukkedage, ville det frigøre tusindvis af medarbejdere. Der er ifølge rådet flere hænder at hente ved at bruge statens overskud på massive offentlige investeringer i bedre jernbaner, veje og færre lukkedage i vuggestuer og børnehaver end ved sætte skatten ned. Det skriver Politiken.

Det er stik mod anbefalingen fra Dansk Industri, de økonomisk vismænd, regeringens globaliseringsråd og det konservative regeringsparti, der har presset hårdt på for at få lettet skatten på løn for at få danskerne til at tage en ekstra tørn og dermed skaffe flere hænder.

- Vi har ikke noget imod lavere skat på indkomst, men vi kan faktisk få en større virkning på beskæftigelsen ved at investere i bedre veje, jernbaner og ved at afskaffe lukkedage i institutioner end ved at lette skatten for et tilsvarende beløb«, siger økonom Martin Madsen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.