Speciallæge tjener 7,5 millioner om året: Det er nødvendigt, mener politiker

Enkelte speciallæger har overskud på flere millioner kroner om året. Det er nødvendigt og skyldes efterspørgslen, mener politiker.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

7,5 millioner kroner.

Det er, hvad speciallægerne hos Kirurgisk Center i Næstved står tilbage med som overskud om året.

Det skriver Ugebrevet A4.

Og det gælder for 10 andre praktiserende speciallæger landet over, at det er store millionbeløb, der står tilbage på kontoen år efter år.

Man skal kigge i aftalerne

Sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen fra Syddansk Universitet undrer sig over tallene, men maner også til besindighed.

- Det virker på mig, som et voldsomt stort beløb, men der kan ligge nogle særlige aftaler mellem regionen og speciallægerne, som ligger til grund for prisen, lyder det fra sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen fra Syddansk Universitet til TV ØST.

quote Speciallæger er ikke lige så bureaukratiske, de får noget fra hånden

Kjeld Møller Pedersen, sundhedsøkonom

Han medgiver, at man skal vurdere, om det er rimeligt, men han mener også, man skal se på, hvordan den enkelte aftale ser ud imellem region og klinik.

- Sådan en aftale kunne være, at det er svært at tiltrække kirurgiske læger på Næstved Sygehus, men så har man kunne udnytte, at der er en praktiserende speciallæge i byen. Og der skal man huske, at omsætningen fremkommer ved antallet af patienter, man behandler per dag, og så hvad man får per patient, forklarer Kjeld Møller Pedersen.

I sådan en aftale ligger blandt andet også, at speciallæger som oftest er mere effektive end sygehuslæger, forklarer han videre:

- Ligeså snart behandlingen kommer ind i det offentlige system, så bliver det dokumentation og bureaukrati, og så vil jeg hævde, at så falder antallet af de patienter, som den enkelte læge kan behandle. Speciallæger er ikke lige så bureaukratiske, de får noget fra hånden, siger Kjeld Møller Pedersen. 

Læs også
Nu kører bussen: Speciallæger bliver kørt til og fra arbejde
Læs også
Nu kører bussen: Speciallæger bliver kørt til og fra arbejde

Ikke et ta-selv-bord

Og det er samme forklaring man får, når man spørger formanden for samarbejdsudvalget i Region Sjælland, Bøje Winther (V). 

- De er tal, de kan ikke forarge mig, lyder det fra politikeren. 

Han har siddet med i udvalget i en årrække, og har siddet som formand for udvalget siden 2013. Det er ifølge ham netop efterspørgslen, der ligger til grund for overskuddene. 

- Det her overskud, som de får, er jo ikke et ta-selv-bord. Det får de, fordi de laver et stykke arbejde for Region Sjælland. Jeg ved, de laver noget for de penge. Så kan man være forarget, men jeg bliver ikke forarget over, at de tjener penge, fordi de laver noget, siger Bøje Winther (V).

Gerne endnu mere hjælp fra speciallæger

Han nævner et eksempel, hvor man i regionen gav en million ekstra kroner til en privatpraktiserende psykiater med delpraksis i Maribo, så den pågældende læge kunne lave mere for regionen. 

quote Jeg ville jo gerne, hvis jeg var blevet valgt ind igen, at speciallægerne kom til at lave endnu mere for Region Sjælland

Bøje Winther (V), formand for samarbejdsudvalget for speciallæger

Og det er et godt billede på, hvordan det ser ud i det meste af regionen, mener han.

- Den situation vi står i i Region Sjælland med mangel på læger, især til Nykøbing Falster Sygehus, det er da noget af det, som kan give udslag i de tal her. Fordi speciallægerne har meget at lave, lyder det fra Bøje Winther.

Ifølge ham er det kun positivt, at speciallægerne hjælper til. Faktisk var det en mærkesag for ham, hvis han var blevet valgt ind i regionsrådet igen.

- Jeg ville jo gerne, hvis jeg var blevet valgt ind igen, at speciallægerne kom til at lave endnu mere for Region Sjælland. For hvis speciallægerne skulle lave mere, så betyder det også, at folk ikke skal flytte sig så meget for behandlingen, siger Bøje Winther.

Taksterne er allerede kigget efter

Det har ikke været muligt for TV ØST at få en kommentar fra formanden for praktiserende speciallæger i Region Sjælland.

Men til Ugebrevet A4 siger formanden for de landsdækkende praktiserende speciallæger, Kirsten Ilkjær, at hun mener, man allerede har et kritisk øje på, hvad der er den bedste og billigste behandling, og derfor mener hun også, at taksterne er i orden.

- Hvis der findes nogle eksperter herhjemme, der kan påvise, at behandlingen kan udføres bedre og billigere på sygehusene eller andre steder, så ser vi gerne på det - men det tvivler jeg meget på, siger Kirsten Ilkjær og tilføjer:

- Patientforløbene i speciallægepraksis koster i gennemsnit 1.385 kroner. Og det er en meget rimelig pris, siger hun til Ugebrevet A4.

sygehus10.jpg
Læs også
Bedre Psykiatri: Sådan løser vi mangel på speciallæger
sygehus10.jpg
Læs også
Bedre Psykiatri: Sådan løser vi mangel på speciallæger

Nyhedsoverblik