Sonays far tilstår æresdrab

TV2 programmet, "Den sorte Box", kan for første gang i offentligheden bringe Sonays fars tilståelse af drabet på sin datter. I et brev til sin bror Jabbar, der også optræder i programmet, indrømmer faderen drabet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er lørdag den 9. Februar 2002 og klokken er omkring halv elleve om aftenen, da den 34-årige Ashraf Mohammad kører ind på en tankstation i Næstved, med hans 14 årige datter Sonay ved sin side.

Overvågningsbilleder viser, at Sonay kort efter går ind på tanken og køber et taletidskort til sin mobiltelefon. Billederne er de sidste der er taget af Sonay i live. Næste morgen bliver hun fundet livløs i Præstø havn.

Mistanken samler sig hurtigt om familien og rygterne går, at der er tale om et æresrelateret drab. 

 "Jeg vil myrde dig lige som jeg myrdede den vantro Sonay." - Sonays far i et brev til sin bror

Fire måneder efter drabet på Sonay bliver Ashraf Mohammad idømt 14 års fængsel for drabet på sin datter. Han bliver udelukkende dømt på indicier, og nægter sig skyldig igennem hele forløbet. "Den sorte Box" kan for første gang i offentligheden bringe hans tilståelse. I et brev til hans bror Jabbar, der også optræder i programmet, indrømmer Ashraf drabet.

- Hvis du ikke hjælper Suheyla i denne krise, får du konflikter med mig. Jeg vil myrde dig lige som jeg myrdede den vantro Sonay. Hun plejede at lave fordærvelse hverdag med de vantro svin. Hun har lavet fordærvelse to gange foran mig og jeg myrdede hende med min egen hånd, skriver Ashraf i brevet.

Læs hele brevet til Jabbar

"Den sorte box" har gennem pårørende og politiets efterforskning fået fuld adgang til sagen og undersøger sammen med en af Danmarks mest anerkendte psykologer, Hanne Hostrup, "Mysteriet om Ashraf".

Frihedens pris
Ashraf er vokset op i en lille landsby i Kirkuk i den nordlige del af Saddam Husseins Irak, og livet i den lille landsby ser helt anderledes ud  end det liv, han møder, da han i 1996  ankommer til Danmark. Fire år før tragedien lykkedes det ham at blive genforenet med sin kone Suheyla og deres datter 10-årige datter Sonay.

Familien flytter ind i et lille rækkehus i Næstved, og Sonay begynder kort efter i skole, hvor hun hurtigt lærer dansk. Familien ser ud til falde til, og på sprogskolen, hvor Ashraf bliver undervist bliver han beskrevet som en venlig og imødekommende mand. Sonays klassekammerater husker ham som en rar og sympatisk mand.

Men bag familieidyllen  begynder der hurtigt at opstå problemer, som ingen udenfor familien kender til. Sonay  begynder nemlig hurtigt at ligne en helt almindelig  dansk teenager.  Sonays mor finder et billede af en dansk dreng I Sonays pung, og  beordrer Ashraf til at afstraffe hende. I tiden efter bemærker klassekammeraterne, at Sonay begynder at komme i skole med blå mærker, og en sen eftermiddag betror Sonay sig til sin klasselærer, som vælger at anmelde volden, og Sonay  bliver akut tvangsfjernet fra hjemmet samme aften.

Tvangsfjernelsen
Sonay kommer til en plejefamilie i Præstø, og Ashraf bliver idømt 6 måneder for overgrebene på Sonay. I retten giver han udtryk for, at han ikke vidste, at man ikke måtte slå sine børn som led i opdragelsen i Danmark.

I indvandrermiljøet i Næstved tror man, at Sonay befinder sig i Tyrkiet. Skammen over at Ashraf ikke har kunnet klare opdragelsen af sin egen datter er for stor til at familien kan fortælle sandheden.

I mens kæmper Sonays forældre for at få deres datter hjem igen, og det lykkedes på trods af Næstveds kommunens advarsler,  og kun 4 måneder efter tvangsfjernelsen at få tilkendt samvær med Sonay. Det er den sociale ankestyrelse der afgør sagen.

Den Sorte Box bliver sendt den 27. marts på TV2

Artikler fra dengang:
Sonays mor dømt
Suheyla Hussein fik 30 dages fængsel og blev udvist af landet i 5 år, da hun i dag blev dømt for blandt andet illegal familiesammenføring.

Sonay-dom stadfæstet
Højesteret har nu afgjort, at Ashraf Mohammed skal afsone 14 års fængsel for drabet på sin datter

Dom faldet i Sonay-sag
Sonays far fik 14 års fængsel for drab på sin datter

Sonays far kendt skyldig i drab
Anklageren kræver fængsel på livstid

Næstved: Ankestyrelsen var skyld i Sonays død
Kommune retter skarp kritik mod Den Sociale Ankestyrelse

Anklager: Sonay betalte med sit liv for familiens skam
Drabssagen mod Sonay Mohammads far startede mandag

Drabet på Sonay for retten
Faderen til dræbt 14-årig pige tiltalt for æresdrab


Nyhedsoverblik