Som den første region i landet: Hjertepiloter skal være med til at redde liv på Sjælland

Region Sjælland sætter i dag en række mobile hjertestartere på landevejen. Projektet giver firmaer og private mulighed for at komme først med hjælpen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Bag i Jørgen Kjærgaards elektrikerbil i Holbæk er der et redskab, som er noget ganske særligt. Et redskab, der kan redde liv.

Han er nemlig en af Region Sjællands nye såkaldte hjertepiloter, der fra i dag kører rundt på landevejene på Sjælland og øerne. Bag i bilen har han en hjertestarter.

stor_forskel_paa_adgang_til_hjertestartere.transfer1.jpg
Læs også
75-årige Arne fik hjertestop midt i svømmehallen
stor_forskel_paa_adgang_til_hjertestartere.transfer1.jpg
Læs også
75-årige Arne fik hjertestop midt i svømmehallen

- Jeg mener, at vi hver især har en opgave, hvis vi ser et eller andet. At have muligheden for at hjælpe. Da jeg så hørte om muligheden for at have hjertestarteren i bilen, så tænkte jeg, at det lige var noget for mig, fordi jeg tidligere har beskæftiget mig med redningsarbejde, siger han. 

Region Sjælland har indgået en aftale med det private firma Hjertepiloterne, og det betyder, at vi fra i dag er den første region med mobile hjertestartere. Både private og firmaer har mulighed for at tilmelde sig ordningen og få en hjertestarter i deres bil. Derudover får de et kursus i hjerte-lunge-redning.

- Hele øvelsen her går ud på at få hjertestarterne bragt hurtigere frem. Det gør vi ved at få tracket nogle biler, sådan så vagtcentralen kan sende dem, hvis de er i nærheden, fortæller Kim Janos Pedersen, projektleder i Hjertepiloterne, til TV ØST.

Hjertestartere bliver sjældent brugt

For selvom der hænger over 2.500 hjertestartere rundt omkring i Region Sjælland, og halvdelen af dem er døgnåbne, så er det kun fem procent af dem, der kommer i brug, når en person falder om med hjertestop. Falder man om med hjertestop, daler chancen for at overleve med ti procent for hvert minut, der går.

quote Jeg mener, at vi hver især har en opgave, hvis vi ser et eller andet. At have muligheden for at hjælpe

Jørgen Kjærgaard, elektriker, Holbæk

- Håbet er, at der kommer nogle hjertepiloter, der vil kunne være fremme før ambulancen. Simpelthen fordi de befinder sig tættere på hændelsen, forklarer funktionsleder hos vagtcentralen, René Arne Bergmann.

Det kan nemlig måske være en del af løsningen på et alvorligt problem.

- Vi ved, at vi har en gennemsnitlig overlevelsesprocent på mellem 12 og 14 procent, når vi snakker præhospitalt hjertestop her i Danmark. Vi håber, at vi henad vejen kan øge den overlevelsen, siger René Arne Bergmann.

Ikke en erstatning for ambulance

quote Vi vil altid sende en ambulance først, og så vil vi efterfølgende se, om vi har en hjertepilot. Det er en supplerende ressource

René Arne Bergmann, funktionsleder, vagtcentralen

I alt bliver der i dag indsat 39 rullende hjertestartere i Region Sjælland, og planen er, at det skal rulles ud i andre regioner senere.

De mobile hjertestartere fungerer sådan, at når der bliver ringet 112 med mistanke om hjertestop, så gør de ansatte på vagtcentralen opmærksom på, at de skal have fat i en hjertepilot ved at trykke på en knap.

- De trykker på ’Tilkald Hjertepilot’, og så går systemet ud og leder efter en hjertepilot i nærheden af hændelsen. Finder systemet en, så får de et opkald og besked om, hvor de skal køre hen, siger René Arne Bergmann. 

Artiklen fortsætter under billederne.

Når der kommer et alarmopkald om hjertestop, kan de på vagtcentralen tilkalde en hjertepilot ved at trykke på en knap.
Når der kommer et alarmopkald om hjertestop, kan de på vagtcentralen tilkalde en hjertepilot ved at trykke på en knap. Foto: Kasper Larsen - TV2 ØST
Systemtet tracker hjertepiloternes biler og ser, om der er en i nærheden af hjertestoppet. Hvis der er, bliver personen kontaktet.
Systemtet tracker hjertepiloternes biler og ser, om der er en i nærheden af hjertestoppet. Hvis der er, bliver personen kontaktet. Foto: Kasper Larsen - TV2 ØST

Det betyder for eksempel, at hvis en person falder om i nærheden af elektriker Jørgen Kjærgaard i Holbæk, så får han besked om det på en lille skærm i hans bil. Han er ikke forpligtet til at køre, og han skal godkende beskeden, inden han kører af sted. For det ér vigtigt at understrege, at hjertepiloterne ikke fungerer som en erstatning for en ambulance.

Tilgængelig hjertestarter
Læs også
Stor forskel på adgang til hjertestartere i regionen
Tilgængelig hjertestarter
Læs også
Stor forskel på adgang til hjertestartere i regionen

- Vi vil altid sende en ambulance først, og så vil vi efterfølgende se, om vi har en hjertepilot. Det er en supplerende ressource, siger René Arne Bergmann. 

Kompenserer for tabt arbejdsfortjeneste

Det koster 212 kroner om måneden for virksomheder at have et abonnement på hjertestarteren og være hjertepilot. Men der er tænkt over den tabte arbejdsfortjeneste, hvis hjertepiloten er på arbejde og alligevel rykker ud til et hjertestop, fortæller Kim Janos Pedersen fra Hjertepiloterne.

- Vi kompenserer virksomheden, der har stillet medarbejder og bil til rådighed, når de kører til et hjertestop. Det betyder, vi betaler dem et honorar for den tjeneste, de har gjort her i samfundet, siger han.

quote Det er kort tid af min arbejdstid, men det er trods alt et liv, det gælder

Jørgen Kjærgaard, elektriker, Holbæk

Og for Jørgen Kjærgaard i Holbæk betyder den tabte arbejdsfortjeneste ikke så meget.

- Så må jeg afsætte den tid, der er. Det vil jeg gøre uden at spekulere over det. Det er kort tid af min arbejdstid, men det er trods alt et liv, det gælder, siger han.

Foruden de nuværende 39 hjertepiloter i Region Sjælland har et større dansk transportfirma tilmeldt sig ordningen. Det betyder, at der efter sommerferien kommer yderligere 100 hjertestartere på landevejen.

Du kan læse mere om hjertepiloterne og finde ud af, hvordan du selv bliver det, her.


Nyhedsoverblik